Díky renovaci budou parkety jako nové

Díky renovaci budou parkety jako nové

Parketové podlahy jsou nikdy nestárnoucí klasikou. Můžeme je vidět v historických zámcích vyskládané do krásných vzorů stejně jako u známých doma, kde interiéru dodávají punc luxusu pohody. Možná o tom ani sami nevíte, ale také máte doma pod kobercem schované podlahy z parket. Pokud jste je nedávno objevili a usoudili jste, že je nebudete nadále zakrývat, ale necháte vyniknout jejich kouzlo, pak toho nejlépe dosáhnete díky renovaci. Dobrá zpráva je, že renovace podlah vychází levněji než pořizovat novou podlahu a je i poměrně rychlá. A díky renovaci dřevěné podlahy ožijí, prokouknou a mnohdy byste ani nepoznali, že už nějaký ten rok na svém místě leží.

Také pokud doma máte starší parkety, neotálejte s jejich renovací. Přestože se jedná o materiál, který ustojí mnohé (podlahy tělocvičen se dříve dělaly výhradně z parket) stejně se vlivem času opotřebovává. I když staráte ukázkově, vždy se na ně dostanou částečky prachu a písku, případně na ně něco upadne a také na ně skrze okna působí UV záření a časem sesychají, nebo se naopak kvůli vlhkosti mohou kroutit.

 

A jak tedy teda renovace podlah probíhá? Prvním krokem je broušení, které si vezme jen asi milimetr z podlahy, a tak je možné renovovat některé typy parket i několikrát. U broušení je potřeba, aby bylo ve všech místech zcela rovnoměrné a jedním směrem, a tak je ideální, když ho provádí specializovaná firma na renovace a pokládky podlah, která má na to potřebné vybavení. Když si podlahu poškodíte vlastní neznalostí při pokusu o její renovaci, může být poškození mnohdy i nevratné!

Druhým krokem je poté tmelení spár. To se neprovádí u parket, které nedrží pevně na podkladu a třou se o sebe. Pro běžný provoz například v bytech se poté nejvíc doporučuje povrchová úprava lakováním. Ta zajití odolnost povrchu, když se na něj například něco vylije i odolá oděru. jakmile bude vaše podlaha vypadat jako nová, nezapomínejte na její pravidelnou údržbu, aby vám taková vydržela co nejdéle.