Stavíte dům? Začněte od střechy!

Stavíte dům? Začněte od střechy!

Stavba domu je pro mnohé z nás největší životní investicí. Není proto pochyb, že si realizaci našeho vysněného bydlení musíme dobře naplánovat a finančně i časově rozvrhnout. Někteří lidé se v rámci rozložení investic v čase rozhodnou koupit starý dům a postupně ho rekonstruovat. Nová fasáda, garážová vrata nebo plastová okna můžou nějaký ten rok počkat a my si zatím můžeme užívat všech výhod, které bydlení v rodinném domku nabízí. Bez čeho se ale žádný obyvatelný dům neobejde už od samého začátku, je funkční střecha.

Přestože základem každé stavby je základová deska, bez střechy by žádný dům dlouho nevydržel. Při jejím výběru bychom proto měli klást důraz nejen na její estetickou stránku, ale především také na funkčnost. První rozhodnutí, které nás ohledně střechy čeká, je její tvar. To, jestli je střecha šikmá nebo plochá, má vliv nejen na vzhled celého domu, ale ovlivňuje také vlastnosti, které nám střecha může nabídnout.

Za šikmé střechy jsou považovány ty, které mají sklon od 10 do 45 stupňů. Tyto střechy jsou oblíbené zejména pro svoji bezúdržbovost a delší životnost. Díky zešikmenému tvaru jsou totiž schopné efektivně odolávat nepřízni počasí, a navíc nezadržují vodu. Jinými slovy, všechno, co na střechu dopadne, se od ní buď odrazí, nebo po ní zkrátka steče. Vzhledem k tomu, že je šikmá střecha patří v České republice mezi tradiční typy střechy, můžeme vybírat z velkého množství střešní krytiny. Na druhou stranu je však třeba počítat s vyššími vstupními náklady a náročnější realizací, která se neobejde bez výstavby krovu.

Asi největší výhodou ploché střechy, která má spád do 10 stupňů, je naopak její různorodé využití. Kromě toho, že bude chránit náš dům před nepřízní počasí, může sloužit také jako terasa nebo třeba parkoviště. Aniž bychom tak museli náš dům, jakkoliv rozšiřovat, jeho využitelná plocha se zvětší. Plochá střecha nám také pomůže ušetřit za izolaci, jelikož povrch, který musíme zaizolovat, je oproti šikmé střeše výrazně menší. Naopak nevýhodou ploché střechy je její kratší životnost, vyšší náklady na údržbu nebo její problematické včlenění do historické zástavby.

Kromě správného typu střechy na míru našemu domu bychom neměli podcenit ani výběr firmy na klempířské práce, jejichž kvalita bude na výsledné střeše a její životnosti velmi znát.