Jaké jsou výhody a nevýhody plynového kotle?

Jaké jsou výhody a nevýhody plynového kotle?

Plynové vytápění sebou nese celou řadu výhod i nevýhod a my se na ty nejzásadnější dnes podíváme. V případě, že máte ve své domácnosti možnost využívat topení plynem, skýtá se vám hned několik variant plynového vytápění. Jistě si pamatujete od vašich babiček staré wawky. Ty tedy mají mnoho záporů, jelikož jsou hlučné a nasávají vzduch interiéru a nelze je regulovat termostatem. V dnešní době lze již zvolit moderní wawky anebo různé druhy plynových kotlů.

Je nutné také nejdříve zvážit výhody a nevýhody topení zemním plynem. Ceny plynu nejsou fixní, vše se odvíjí od dodávek, ceny plynu mohou být velice příznivé a tím pádem topení může vycházet cenově velmi výhodně. Nezapomeňte si však aktuální cenu ověřovat, v závislosti na neustále se vyvíjející situací na trhu s dodávkami plynu se ceny mohou mírně lišit. Velkou výhodou zemního plynu je dobrá regulovatelnost výkonu zdroje a přijatelné pořizovací náklady i příznivé provozní náklady. Pokud necháváte provádět pravidelnou údržbu a dodržujete všechny zásady, jedná se o bezpečný zdroj. Nemusíte se obávat složitého ovládání, ve většině případů je velice intuitivní a provoz lze považovat za plně automatický. Výhodou rovněž je, že je provoz tichý. Do nevýhod je potřeba zařadit dodatečné náklady na revize a údržbu a nutnost mít plynovou přípojku a vhodný komín.

Plynové kotle, především ty nízkoteplotní či kondenzační, mají velice vysokou účinnost a tím pádem i nižší spotřebu paliva. Dají se velice snadno regulovat ve velkém rozsahu a také je možné je připojit k různým typům topných soustav, k běžným radiátorům i k podlahovému vytápění. Pokud si přejete do topné soustavy připojit další doplňkový zdroj tepla, dle odborníků by to mělo být možné. Není problém si tedy jako další zdroj připojit například krb či krbová kamna, dokonce i solární konektory. Plynový kotel se vám současně postará o ohřev vody. V závěru je nutné zdůraznit, že plynový kotel poskytuje vyšší komfort, regulovatelnost i účinnost v porovnání s výše zmiňovanými wawky.