Oblíbenost kovu ve stavebnictví – své využití najde i v interiéru

Oblíbenost kovu ve stavebnictví – své využití najde i v interiéru

Ocel je nedílnou součástí prakticky každé větší stavby. Na stavbě může plnit funkci kotvících či nosných prvků, stejně jako může být základním materiálem pro schodiště nebo balkon. Kromě výrobních hal, kde se s ocelovými konstrukcemi setkáváme nejčastěji, má tak ocel své využití také u rodinných domů.

Přestože ocelové konstrukce zaujímají ve stavebnictví důležité místo, rozhodně nejsou jediným způsobem, jak kov využít. Své využití najde dnes kov v interiéru jako chladný designový doplněk. Vzhledem k tomu, že kov je velice tvárný materiál, jeho nápadité tvary nám mohou interiér originálně vyzdobit. Nejčastěji jej v domácnosti najdeme v kombinaci s jinými materiály jako je například sklo či dřevo. Výjimkou však nejsou například ani točité celokovové interiérové schody. Velice často jsou však kovové prvky v interiéru využívány u postelí, polic, židlí, stolů či věšáků. Velmi oblíbená a na pohled honosná je kombinace skla a kovu u stolů. Ať už se jedná o konferenční stolek, květinový stolek nebo servírovací stůl, souznění těchto dvou materiálů okouzlí každého návštěvníka. Ozvláštnit bydlení mohou také kovové barové stoličky, které dodají interiéru moderní vzhled. Opomenout nelze ani kovové osvětlovací systémy jako jsou lustry, nástěnná světla či lampy. Oblíbeným zpestřením bytu či domu jsou také kovové doplňky na interiérových dveřích.

Snad nejčastější využití však kov v rodinných domech nachází na zahradě. Najdeme ho tam nejčastěji v podobě venkovního posezení, příjezdové brány či zahradní houpačky.

Přestože je kov tvárný a zároveň velmi bytelný materiál, je náchylný na znehodnocení v podobě koroze způsobené například vlhkostí. Aby si tak kovové výrobky zachovaly své pozitivní vlastnosti a mohly nám sloužit co nejdéle, je třeba se o ně řádně starat. Kromě zahradního nábytku, jehož péči můžeme zvládnout i sami, je třeba starat se také o zmíněné ocelové konstrukce. Velmi účinnou antikorozní ochranou kovu je takzvané pozinkování, tedy nanesení vrstvy zinku na kov. Další využívanou metodou je tryskánípískování či nátěry ocelových konstrukcí.