Funkční lešení je klíčem k dobré fasádě

Funkční lešení je klíčem k dobré fasádě

Asi jen těžko si dnes dokážeme představit pracovat ve výškách bez lešení. Dělat omítku na osmém patře bytového domu zavěšení na lana by bylo nejen nebezpečné, ale také extrémně neefektivní. Lešení slouží nejen jako podpora lidí při práci, ale také jako místo, kam si mohou zedníci odkládat své náčiní a volně se pohybovat. Lešení se však z daleka nepoužívá jen k opravě omítky na starých bytových domech. Své využití nachází také na průmyslových stavbách či dokonce mostech.

Právě takové lešení nabízí firma Atype Construct s.r.o., která své služby poskytuje mimo jiné také ve stavebnictví, při demolicích či v zámečnictví. Firma se sídlem v Brně funguje na domácím i zahraničním trhu již šestým rokem a jejími prioritami jsou především kvalita, individuální přístup ke každému zákazníkovi a bezpečnost. Právě ta je totiž při práci ve výškách naprosto klíčová.

Pro maximalizaci bezpečnosti práce na lešení nabízí firma pouze moderní lešenářské systémy s ochrannými a záchytnými prvky, které dělají práci ve výškách mnohem bezpečnější. I přes to je však důležité nepodceňovat bezpečnostní pokyny a zaměstnance ohledně bezpečnosti práce na lešení pravidelně proškolovat.

Vzhledem k tomu, že se lešení nachází ve veřejném prostranství a je neustále vystaveno nepříznivým vlivům počasí či špatnému chování kolemjdoucích, je nutné je každý den před započetí prací důkladně zkontrolovat. Kontrolovat bychom měli především to, jestli je lešení kompletní a stojí na stabilním podkladu.

Každý, kdo se pohybuje na staveništi, ať už dole či ve výškách, by měl mít na sobě přilbu z kvalitního materiálu. V nezbytné výbavě každého pracovníka by neměl chybět ani reflexní prvek na oblečení, který pracovníka zviditelní i za šera či ve zhoršených povětrnostních podmínkách. Pracovní oděvy pro práci na lešení by měly být přiléhavé, aby se eliminovalo riziko, že se jimi pracovník někde zachytí a ztratí rovnováhu. Dobré je také brát v potaz fakt, že pracovníci se pohybují vysoko nad zemí a je proto třeba je vybavit funkčním oblečením, které je bude po dobu práce udržovat v teple a zároveň efektivně odvádět pot.

V prostorách lešení by se měl udržovat pořádek, aby se snížila pravděpodobnost zakopnutí nebo shození nějakého předmětu dolů. I malý předmět totiž může při pádu z velké výšky způsobit vážná zranění. Důležitá je také dobrá organizace práce a její rozdělení mezi pracovníky tak, aby se co nejvíce omezil pohyb nahoru a dolů po lešení. To pracovníkům ušetří nejen spoustu času, ale také zvýší jejich bezpečnost.

Stavební firma Atype Construct s.r.o. se specializuje na stavby lešení hlavně v průmyslu, u průmyslových staveb či mostů. Kromě průmyslového lešení však v nabídce firmy najdeme také lešení fasádní, pojízdné nebo třeba závěsné. Pokud si nejsme jisti, jaký typ lešení se pro naši stavbu hodí nejvíce, můžeme se poradit s vyškoleným personálem firmy, který nám doporučí ideální řešení přímo pro nás.