Ztráta zubů nemusí stát v cestě za dokonalým úsměvem a pohodlným životem

Ztráta zubů nemusí stát v cestě za dokonalým úsměvem a pohodlným životem

Zubní kazy, záněty dásní, eroze skloviny – to vše je překážkou k dokonalému úsměvu. V krajním případě může ale vlivem nedostatečné péče, zdravotních kompilací či stáří dojít ke ztrátě jednoho nebo i více zubů. Chybějící zuby přinášejí řadu nepříjemností, ať už estetických, zdravotních či funkčních. Chybějící zub vyvolává anatomické změny v čelisti a na jeho ztrátu reaguje i zub v protilehlé čelisti, může tak dojít ke sklánění zubů do mezer nebo výstupu protilehlého zubu ven z čelistní kosti. Naštěstí už dnes lidé nemusí chodit bez zubů a stydět se za svůj úsměv. Ztrátu chrupu je třeba co nejdříve řešit vhodnou zubní náhradou, která navrátí zubům funkčnost a pacientovi sebevědomí. Zubní náhrady řeší úzce specializovaný obor stomatologie – implantologie. Zubní implantáty jsou náhrady chybějících zubů, které jsou stejně jako zuby původní pevně uchyceny v čelisti. Jedná se o titanové šrouby, které jsou chirurgicky zavedeny přímo do čelistní kosti. Titan je materiálem, který lidský organismus dobře snáší a po krátké době dochází k pevnému připojení kosti k implantátu, zubní implantát tak nahradí kořen ztraceného zubu. Na titanový šroub se poté upevňuje zubní náhrada – buď korunka nebo můstek, pokud je třeba nahradit více chybějících zubů či celková protéza.

Zubní implantáty se v Česku používají několik desítek let a jedná se o velmi efektivní řešení ztráty chrupu. Pacient se díky nim může bezstarostně smát a vychutnávat si oblíbené jídlo bez jakýchkoli omezení, jedná se o mnohem komfortnější metodu, než je klasická snímatelná protéza. Zubní implantáty jsou určeny pro každého, drobnou výjimkou jsou však lidé s těžkou formou cukrovky, silní kuřáci či klienti s vážnou poruchou srážlivosti krve. Zavedení implantátu je podmíněno ukončením růstu čelisti, tedy dolní věkovou hranicí okolo patnácti let. Prognóza životnosti implantátu je velmi dobrá, po deseti letech se stále pohybuje kolem 97 %. Životnost je ovlivněna několika faktory, mezi něž patří především správná dentální hygiena, celkový zdravotní stav pacienta či kvalita kostní hmoty v čelisti. Celý proces přípravy a zavedení zubního implantátu může trvat od 2 do 12 měsíců.

V Brně je expertem na implantologii stomatologická ordinace PRIMADENT. Nachází se v městské části Komín a komě běžných stomatologických úkonů a zavádění implantátů se zabývá i stomatochirurgií. Do této chirurgické části zubního lékařství spadají úkony jako extrakce a autotransplantace zubů, odstraňování benigních patologických útvarů dutiny ústní, menší výkony na čelistních kostech (např. štěpy, augmentace, osteoplastika) či operace menších cyst dutiny ústní. O váš chrup se v brněnské ordinaci postará tým zkušených odborníků a pečlivých sester.