O místa na výlety u nás není nouze

O místa na výlety u nás není nouze

Na to, jak jsme malá zemička máme opravdu mnoho možností, kam se vydat na výlet za krásnou přírodou, fantastickou architekturou nebo jinými přírodními i kulturními zajímavostmi. I kdyby člověk nejezdil na dovolené nikam jinam než po Česku, bude trvat pořádně dlouho, než si bude moct odškrtnout všechna zajímavá místa. Na mnoho z nich však ani není třeba jezdit na týdenní dovolenou, stačí pár dnů nebo i den, abyste stihli navštívit něco jedinečného a vrýt si to do paměti.

Vydejme se tentokrát do okolí Horno svratecké vrchoviny, kde se nad kopci tyčí nikdy nedobytý hrad Pernštejn. Na kopci nad městysem Nedvědice stojí už bezmála osm století, v současné době je jedním z nejnavštěvovanějších hradů na Moravě. Historický původ pánů z Pernštejna není přesně znám, co však už známo je, že jejich panství bylo svého času rozlehlejší než panství Rožmberské a že páni z Pernštejna byli po dlouhá léta jedním z nejbohatších rodů v Česku. O tom svědčí i jejich pozdně gotický až renesanční hrad, který mnohým vyrazí dech.

I okolí hradu stojí za vidění, a to už jen z toho důvodu, že vyhlídky ukryté v lesích v jeho blízkém okolí vám nabídnou pohledy na hrad jako vystřižený z pohádky. Nejen nejbližší podhradí, kde jsou naučné stezky a restaurace přeje turistice. Vůbec se nebojte vydat se téměř kterýmkoliv směrem i dál, kde se vám sice už hrad ztratí z dohledu, ale zato uvidíte jiné scenerie. K výletům na kole se obzvlášť hodí cyklostezky kolem řeky Svratky, kdy proti jejím proudu se můžete dostat až k Vírské nádrži. Na této cestě můžete vidět Ujčovské vodopády, zříceninu hradu Kozlov nebo historické usedlosti Vír. Blíže k přehradě pak můžete kolo na chvíli odložit a vylézt si na některou z mnoha skalních vyhlídek nebo si dokonce zkusit ferraty. Stačí se nebát, sednout na kolo nebo obout turistické boty a budete se až sami divit o kolik zajímavých míst takřka zakopnete.