Co vše dokážou zámečníci?

Co vše dokážou zámečníci?

Můj dům, můj hrad. Dnes už ho však nebrání vysoké hradby a královská stráž, nýbrž sofistikované zámky. Chrání nás i náš majetek před nezvanými vetřelci a poskytují nám nenahraditelný pocit bezpečí. Na vchodových dveřích našich domů najdeme nejčastěji zámky vložkové, jejichž hlavní součástí je vložka – dutý válec pevně ukotvený k zámku dveří. V tomto dutém válci je další váleček, kterým můžeme otáčet, když do něj vložíme správný klíč. Otáčivý válec je pevně spojen s vačkou, která při otočení vytahuje a zasouvá zástrčku zámku do zárubní.

Odborníky na zámky a klíče, ať už k domům či trezorům, jsou zámečníci. Toto řemeslo má dlouhou tradici, klíči se chránili už staří Řekové. Primární náplní jejich práce je výroba klíčů, montáže kování i dveřních klik či výměna vložek a zámků. Zámečníci se ale často orientují i v oblasti trezorů, dokážou poradit s jejich výběrem i údržbou. Ač smýšlíme o zámcích na vchodových dveřích jako o spolehlivé ochraně před zloději, ti si s nimi dokážou zpravidla poradit během několika málo minut. Proto je trezor nejlepším řešením, pokud máte doma cenné šperky či větší obnosy peněz.

Pokud chcete zvýšit bezpečnost svého bydlení, i s tím vám zámečník poradí. Čím větší zabezpečení a složitější technologie zámku, tím náročnější bude se pro zloděje do bytu dostat a je pravděpodobnější, že si jej někdo všimne nebo to prostě vzdá. Zamyslet se můžete i nad bezpečností svých oken, až 80 % vloupání se totiž děje právě skrz ně. Proto je nenechávejte otevřené, ani na ventilaci, když odcházíte z domu. Pokud obýváte nižší patra, popřemýšlejte o investici do zamykací kliky, která chrání před otočením klikou zvenčí, pokud je zamknutá. Ještě vyšší stupeň zabezpečení zajišťují zámky na okna, případně alarmy.

Často se zapomíná, že zámečníci nabízí opravdu širokou paletu služeb a můžou nás vytáhnout z nejnepříjemnějších situací. Ano, řeč je o zabouchnutých dveřích, zalomených klíčích, ztrátě klíčů či vloupání. Lidé si často snaží v takových situacích pomoci sami – lomcovat se zaseknutým klíčem, dokud ho nezlomí, nebo dokonce otevírat zabouchnuté dveře pomocí kreditních karet. Je to zbytečné, zámečník si bez poškození zámku poradí s jakýmkoli typem zabezpečení za pár minut a ušetří vám stres i peníze. Nouzové otevírání se ale netýká jen domů, zámečníci si umí poradit také s otevíráním aut. Nejčastější reakcí na klíče zapomenuté v zamknutém autě je rozbití okýnka. Věřte, že zámečník vyjde levněji než výměna skla a vy ušetříte čas strávený uklízením střepů i vaši peněženku.