Jednička na trhu s plynovými kotli a elektrokotli

Jednička na trhu s plynovými kotli a elektrokotli

Společnost Thermona s.ro. je českým výrobcem plynových a elektrických kotlů THERM. V současné době je na trhu jedinou firmou s ryze českou kapitálovou účastí. Na rozdíl od jiných společností tak nejen prodává, ale i vyrábí, a tedy daní své produkty v Česku. Cílem společnosti Thermona je nabídnout svým zákazníkům nejen kvalitní výrobek, ale především takové zařízení, které přinese rychlou návratnost vložených prostředků.

Historie společnosti se začíná psát roku 1990, kdy je založena a její zázemí vytvořeno v obcích Litostrov a následně i v Rosicích u Brna. Krátce po založení firmy je na trh uveden první nástěnný kotel o výkonu 17 kW. Už v roce 1995 čítá portfolio vyráběných kotlů více než deset modelů. V dalších letech jsou vyvíjeny a vyráběny i další modely, společnost expanduje a zakládá sesterskou společnost Thermona Slovakia, s.r.o. na Slovensku. Řada výrobků je reprezentována na veletrzích a výstavách, z nichž si odváží řadu ocenění. Kotle THERM získávají na oblibě a roste i míra exportovaného zboží, firma vyváží na Ukrajinu, do Ruska, Chorvatska, Polska či Srbska. V roce 2007 má společnost v nabídce pro celosvětový trh přes 80 modelů kotlových jednotek, jako první na trhu uvádí do prodeje elektrický kotel s dotykovým displejem THERM EL 5 a EL 9 pro nízkoenergetické stavby. I zázemí je rozšířeno o nové technologie a v čerstvě zprovozněných laboratořích vzniká ekologická řada plynových kotlů. V současné době vyrábí Thermona s.r.o. několik desítek typů kotlů, které mají své zákazníky ve více než dvaceti zemích světa.

Sortiment společnosti tvoří plynové kotle, včetně kotlů kondenzačních, a elektrokotle. Samozřejmostí je i velké množství příslušenství, především regulátory a termostaty, komponenty odtahů spalin či solární systémy pro ohřev vody. Žádanou specialitou firmy jsou tzv. kaskádové kotelny vyvinuté už v 90. letech. Jedná se o unikátní řešení pro vytápění bytových domů a jiných větších objektů – více menších kotlových jednotek je spojeno do většího technologického celku s širokou modulací výkonu. Nedílnou součástí firmy je zajištění následného servisu a náhradních dílů pro bezpečný a dlouhodobý provoz produktů. Společnost Thermona disponuje širokou sítí autorizovaných servisních techniků, kteří poskytují servisní služby po celé ČR, ceny náhradních dílů jsou navíc nastaveny na nejnižší možnou cenovou hladinu.

Jedním z nejvyhledávanějších produktů firmy jsou elektrokotle THERM. Elektrokotel lze využít jako univerzální zdroj tepla pro vytápění v bytech, malých rodinných domcích nebo rekreačních objektech. Nespornou výhodou elektrokotle jsou velmi nízké pořizovací náklady, jelikož odpadá nutnost nákladné přípojky plynu či komína. Kondenzační kotle THERM, další z vysoce žádných výrobků, nabízejí svým majitelům technologickou i ekonomickou úsporu. Oproti klasickým plynovým kotlům využívají skrytého spalinového tepla. Kondenzační kotle získaly své pojmenování po principu kondenzace, díky této technologii dosahují účinnosti až 108 %. I přes vysokou účinnost spotřebují ve srovnání s klasickými plynovými kotli méně energie a obsah škodlivin CO a NOX je snížen na minimum.