První týdny v první třídě bývají náročné. Proto se to svému školáčkovi snažte usnadnit.

První týdny v první třídě bývají náročné. Proto se to svému školáčkovi snažte usnadnit.

Nástup do první třídy může být pro řadu dětí stresující. Najednou si nemůžou celé dny hrát, musí sedět ve školních lavicích a po škole psát domácí úkoly. Jsou děti, které se do školy těší, ale najdou se i takové, pro která je tato změna náročná. A i za normálních okolností, natož potom letos, kdy je situace velmi nestandardní. I když jste si jako rodič možná oddechli, že nemusíte první třídu se svým školáčkem absolvovat doma a učit ho vlastními silami, měli byste stejně svému malému věnovat dostatek času a energie, abyste mu přechod do první třídy co nejvíce usnadnili.

Základem všeho je komunikace. Se svým dítětem o škole mluvte, nebojte se mu vše vysvětlit, a hlavně mu buďte oporou. V první tříd může dítě zažívat své první neúspěchy, kdy mu něco nepůjde. Proto ho vždy podporujte, ujistěte ho, že je to v pořádku a že se na něj nikdo nezlobí a nešetřete větami “to zvládneš” a “neboj, půjde ti to”. Kromě toho mu ale také nezapomínejte naslouchat a poslouchejte, co se vám snaží říct.

Důležitá je také denní rutina, kterou byste měli vždy dodržovat. Ráno se snažte zvládnout o nejvíce v klidu a nespěchat, ať na dítě nepřenesete svůj stres. Nezapomínejte školákovi chystat svačinku. Také si jasně stanovte dobu na dělání domácích úkolů. Ta by neměla být hned, jak přijde školák domů, stejně jako vy po náročném dni v práci potřebuje čas na odpočinek. Dobu na dělání úkolů ale věnujte opravdu jen úkolům. Pokud úkoly nemá, stravte tento čas přípravou do školy, například chystáním tašky. Hlavně buďte trpěliví a nezapomínejte na pozitivní motivaci.

Děti, které přecházejí ze školky Stařeč do školy Stařeč, mají tu výhodu, že nemění budovu a jsou stále na známém místě. V takovém případě dítě bude mít ve třídě i spoustu kamarádů, kteří mu to usnadní.