Co vše potřebujeme vědět, než začneme zařizovat pohřeb?

Co vše potřebujeme vědět, než začneme zařizovat pohřeb?

Ne všechny události v životě musí být nutně veselé. To však neznamená, že k němu nepatří. Jedním z takových okamžiků, je bohužel také smrt.

Smrt je zakončením života a zároveň také jeho nejsmutnějším okamžikem, a to nejen pro člověka, který umírá, ale především také pro jeho blízké a rodinu. Zatímco on se tak může se svým odchodem z tohoto světa sám v sobě smířit, pro rodinu je to často nepřekonatelný úkol. Většina z nás si tak nechce ani připustit, že by někdo z našich nejbližších mohl jednoho dne odejít.

Zatímco třeba svatbu si plánujeme často celý život, nad pohřbem se nechceme ani zamýšlet. Plánování vlastní smrti, nebo ještě hůře – smrti našich blízkých, nám přijde natolik depresivní a nežádoucí, že podobné myšlenky raději zaháníme tak rychle, jak jsme na ně přišli. Když se však potom dostaneme do situace, kdy nám někdo zemře, je často na nás, abychom se postarali o uctění jeho památky a uspořádali mu důstojný obřad. Jak ale na to?

Ze všeho nejdříve bychom si měli promyslet, jak chceme, aby obřad vypadal. Kolik chceme pozvat hostů, jak bude laděná výzdoba, jakou necháme zahrát hudbu, či jaké prostory bychom vůbec k pohřbu upřednostnili. Jasno bychom měli mít také v tom, jestli si přejeme kremaci nebo pohřeb do země. Pokud se rozhodneme pro kremaci, můžeme si vybrat mezi pohřbem s obřadem, bez obřadu, případně zvolit jen rozloučení s urnou, které proběhne až po zpopelnění. Při pohřbívání do hrobky se obřad koná vždy.

Pohřební službu bychom si měli vybírat důkladně a rozhodně není na škodu dát na doporučení známých, nebo si přečíst reference na internetu. Přeci jen se jedná o opravdu složitou životní událost a dohady či jiné tahanice s firmou by nám celou situaci mohly ještě více znepříjemnit. V takové době naopak oceníme maximální vstřícnost, ochotu a zkušené rady, které nám může personál pohřební služby předat.

Jakmile se pro nějakou firmu rozhodneme, čeká nás osobní schůzka, kde si ujasníme vzájemné možnosti a požadavky a společně naplánujeme obřad. Na schůzku bychom si měli přinést občanský průkaz náš i zemřelého, případně jeho rodný a oddací list. Pohřeb je možné vyřídit také bez občanského průkazu pouze s potvrzením o úmrtí, které bylo vystaveno v nemocnici.