Je nejvyšší čas začít se připravovat na topnou sezonu

Je nejvyšší čas začít se připravovat na topnou sezonu

Topná sezona pravidelně začíná někdy mezi polovinou až koncem září. Podzim se nezadržitelně blíží, rána a večery bývají celkem chladnější a nebude dlouho trvat, než pro komfort v domácnosti bude potřeba začít vytápět. Nyní je tedy nejvyšší čas se na novou topnou sezonu připravit, zkontrolovat kotel, radiátory a případně zjistit, zda máte dost paliva do kotle na tuhá paliva. Jak tedy konkrétně by tato příprava na zimu měla vypadat?

Nezáleží, jaká druh kotle využíváte, jeho kontrola před zimou je samozřejmá věc. Pokud sami nevíte jak na to, neváhejte si přizvat odborníka, vždyť nejde o nic menšího než o vaši bezpečnost. Zkušený technik zkontroluje kotel samotný, jeho odvod spalin, stav hořáku, výměníku a těsnost spalovací komory a provede seřízení kotle. Díky pravidelným kontrolám můžete dokonce prodloužit jeho životnost. Totéž však platí i o tepelném čerpadlu, kam je také třeba doplnit chladící kapalinu, vyčistit filtry, zkontrolovat těsnost chladícího okruhu a odstranit kolem napadané listí a nepořádek. I tady platí, že jednoduchou údržbu byste měli zvládnout sami, ale na složitější úkony je vždy lepší si pozvat odborníka.

Zapomínat nesmíte ani na radiátory, které je také třeba prohlédnout a odvzdušnit. Také je vizuálně zkontrolujte, zda nerezaví a netečou. V případě nutných oprav si určitě pozvěte odborníky na topenářské práce. V topné sezoně by radiátory nemělo nic zakrývat, nábytek ani dlouhé závěsy. Pokud se vám i tak zdá, že málo topí, zkuste instalaci odrazových folií za radiátor. Tyto folie odrážejí teplo zpět do místnosti. Drobná úsporná opatření se však zcela minou efektem, pokud doma vytápíte starým a neefektivním kotlem. V takovém případě je nejlepší volbou jeho výměna. Na montáž kotle však myslete ještě před začátkem topné sezony, uprostřed zimy nebudete chtít přestat topit a čekat, než bude v provozu nový kotel.