Zapomenuté krásy Karlovarského kraje

Zapomenuté krásy Karlovarského kraje

Necelých 10 kilometrů východně od Karlových Varů leží na první pohled nenápadná obec Šemnice se skoro 700 obyvateli. Obec se skládá ze sedmi osad – Šemnic, Sedlečka, Dubiny, Muzikova, U mostu, Beraního dvora a Pulovic. Díky nádherné přírodě skvělé dostupnosti památek v okolí se jedná o vyhledávané místo k rekreaci a počet obyvatel šplhá díky chatovým osadám přes letní měsíce až na dvojnásobek. Obecní kronika uvádí založení obce už v roce 1203. Rozložení staré dochované výstavby ukazuje na slovanský původ, pozdějším přílivem německého obyvatelstva se však slovanský ráz vytratil. Po druhé světové válce přicházejí do obce první čeští osídlenci, kteří se živí především zemědělstvím. V minulosti se v okolí Šemnic také těžilo stříbro a pálil vápenec.

Poblíž Šemnic a Sedlečka leží Šemnická skála s nadmořskou výškou 641 m. Jedná se o útvar tvořený znělcem, což je hornina, která si svůj název nese podle typické vlastnosti vydávat při poklepání jasný zvuk. Okolí skály je především díky výskytu výra velkého přírodní rezervací. Vrchol znělcové skály v minulosti zdobil kříž, který dle pověsti upomínal na šťastnou záchranu mladé dívky, která zde našla útočiště, zatímco ji pronásledoval zlý rytíř z Andělské Hory. Na vrcholku skály se mohou návštěvníci pokochat krásami středního Poohří lemované na severu Krušnými horami a z jihu vulkanickými vrchy Doupovských hor. Právě na úpatí Doupovských hor se nachází tajemné vápencové jeskyně známé pod názvem Skalky skřítků. Díky dlouho neobjasněnému původu děr ve skalní stěně se k této geologické rezervaci váže několik pověstí o trpaslících.

V obci jsou pro obyvatele i návštěvníky k dispozici dvě prodejny smíšeného zboží a oblíbený hostinec s širokou nabídkou jídel „U Dvořáků“, který v létě nabízí možnost posezení na terase u řeky. Je vhodnou zastávkou pro vodáky putující na lodích po řece Ohři, pod restaurací a v areálu hospody je dokonce možné stanovat. V osadě Pulovice je možnost stravování a koupání v kempu „Láďa“. Ani stálé obyvatelstvo se v obci nenudí – je jim poskytnuta moderní mateřská škola, fotbalové hřiště pro mladé (i starší) sportovce a v průběhu celého roku se zde konají desítky kulturních akcí, plesů a sešlostí. O všech aktualitách informuje obyvatele kromě obecního úřadu také Šemnický zpravodaj, facebooková stránka se stovkami sledujících.