Preventivní prohlídky na kardiologii vám mohou zachránit život

Preventivní prohlídky na kardiologii vám mohou zachránit život

Srdeční onemocnění je ročně příčinou smrti až jedné třetí všech zemřelých Čechů. Srdeční a cévní onemocnění zpočátku nemají žádné příznaky a v tom tví jejich zákeřnost. Lidé, kteří žijí náročným životním stylem plným stresu, koupí, trpí obezitou nebo diabetem by tak určitě neměli podcenit preventivní kardiologické vyšetření. Chodit na něj by měl také každý, kdo má nějakou srdeční nebo cévní chorobu v rodinné anamnéze. V Brně se na prevenci i léčbu těchto nemocí zaměřuje například odborná interní klinika MUDr. Miroslav Beňo.

Ordinaci tohoto lékaře najdete v rámci areálu polikliniky Viniční na stejnojmenné ulici v Brně – Židenicích. V celém komplexu sídlí přes dvacet pět lékařů, jejich služby tak na sebe mohou plynule navazovat. Mezi nejzákladnější vyšetření srdce patří EKG neboli elektro kardiologie. Při ní se na kůži umístí elektrody, které sledují aktivitu srdce. Na toto vyšetření potřebujte doporučení svého praktického lékaře. MUDr. Miroslav Beňo ho provádí od pondělí do čtvrtku od 8:00 do 14:00 hodin, a to i bez předchozího objednání.

V pátek se tato kardiologie zaměřuje na speciální vyšetření ergometrie a echo srdce pro objednané pacienty. Ergometrie umožňuje sledovat práci srdce při zátěži, mnohé poruchy srdce se při klidném stavu a běžné EKG totiž nemusejí vůbec projevit. Při tomto vyšetření je zátěž navozena pomocí bicyklového ergometru nebo běžeckého pásu. Pod Echo vyšetřením srdce se poté rozumí ultrazvuk. Dokáže srdce zobrazit v pohybu, ověřit jeho schopnost pumpovat krev, změřit jeho rozměry nebo ověřit stav chlopní. MUDr. Miroslav Beňo se ke svým pacientů chová s maximální pečlivostí, ví, že srdce je zásadní a žádné vyšetření nemůže podcenit. Na každého si proto vyhradí dostatek času a lidé si chválí jeho odborný přístup ověřený léty praxe.