Tradiční chlouba Valašska

Tradiční chlouba Valašska

Kdo nevložil do úst lahodný frgál, jako by nebyl. Jedná se o oblíbený druh sladkého pečiva tradičně vyráběného na Valašsku. Favorita si mezi nespočtem příchutí najde každý – typickou náplní bývá mák, tvaroh, povidla, hruška či ořech, dříve se dokonce pekly také slané druhy frgálů s náplní z kysaného zelí nebo řepy. Frgál se vyrábí z kynutého těsta do tvaru kulatého koláče o průměru kolem třiceti centimetrů, zpravidla je zdoben sladkou drobenkou. První písemné zmínky o této jedinečné pochoutce pocházejí z roku 1826.

Traduje se, že původně byl výraz frgál hanlivý a představoval něco spáleného. Muži na Valašsku tak pojmenovávali veškeré pečivo, jelikož dávali přednost konzumaci masa. Frgály se pekly při slavnostních příležitostech, nechyběly ani na svatebních hostinách či lidových slavnostech a dodnes se jedná o chloubu valašského regionu vyhledávanou všemi generacemi. V roce 2013 se stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením udělovaným Evropskou komisí.

Odborníkem na výrobu pravých valašských koláčů je firma FIMAKO s.r.o. sídlící ve Vidči. Jejich „Zašovský frgál“ je vyráběn ručně podle tradičních receptur a technologií. Na vysokou kvalitu surovin a výsledných koláčů je kladen velký důraz. FIMAKO s.r.o. spolupracuje s hotely, kavárnami, cateringovými společnostmi a obchody po celé republice. Díky nové technologii šokového zamrazení si je navíc můžete vychutnat čerstvé v jakémkoliv koutě naší země.

Kromě prvotřídní kvality je pro společnost podstatná i úroveň služeb. Nové zákazníky učí metodu šokového zamrazení, po němž vydrží frgál v původní kvalitě i po dobu jednoho roku. Výrobky jsou navíc pravidelně kontrolovány a posílány na rozbor. Zákazníci si mohou vybrat ze široké škály příchutí – tradiční tvarohové, makové a povidlové, dále ale i z ořechové a ovocné dle sezónní nabídky. Samotné balení je též na přání zákazníka, ať už po půlkách, celých koláčích nebo pouze třech klínkách, může si navíc vybrat balení s náplní jednotného druhu nebo mixem příchutí.