Sádrová omítka má tolik výhod, že už nebudete chtít jinou

Sádrová omítka má tolik výhod, že už nebudete chtít jinou

Přemýšlíte, že si do interiéru pořídíte sádrové omítky, ale odrazuje vás jejich vyšší cena? Pak byste měli vědět, jaké jsou jejich všechny skutečné výhody a prč si je brzy zamilujete i vy. Sádrové omítky v dnešní době postupně nahrazují klasické vápenocementové omítky z jádrového štuku a stávají se osvědčeným řešením. Tento druh omítek disponuje mnoha vlastnostmi, které zlepší nejenom estetickou stránku vaší domácnosti ale především tu praktickou.

Jejich povrch je dokonale hladký, nepraská, nedrolí se a jsou příjemné na dotek. U rekonstrukcí oceníte jejich schopnost opticky sjednotit všechny plochy z různých stavebních materiálů. Jejich dokonale hladký povrch, na kterém se nedrží prach je poté přímo jako dělaný pro alergiky. Mimo to dokážou tyto omítky přijímat vzdušnou vlhkost a tím udržují příjemné mikroklima v místnosti. Stěny s touto omítkou také mají nízký přístup tepla, a tak ve výsledku můžete ušetřit i za vytápění. V místnostech jako je kuchyň nebo koupelna, kde je dlouhodobě vyšší vzdušná vlhkost než 70 % je však vhodné sádrovou omítku opatřit nátěrem.

Další skvělou výhodou těchto omítek je jejich aplikace. Hodí se na každé vyčištěné podloží, cihlu, beton, velox a podobně. Na rozdíl od klasických jednovrstvých omítek také mají zkrácenou dobu zrání. Tím, že se sádrové omítky zhotovují v jednom kroku také šetří čas i náklady. Jejich bezchybná aplikace však závisí především na umu firmy, která je aplikuje, a proto je potřeba vybírat s rozvahou a podle referencí. Kvůli citlivosti na vlhkost se tento druh omítek nehodí do exteriéru, a proto pokud přemýšlíte i nad novou fasádou, rozhodně volte jiný materiál na její omítnutí. U celkové rekonstrukce je ideální najít si firmu, která se vám postará jak o omítku, tak i o fasádu.