Větrný mlýn, lidová architektura a zámky, to vše je mikroregion Hvozdice

Větrný mlýn, lidová architektura a zámky, to vše je mikroregion Hvozdice

Mikroregion Hvozdice leží v malebné krajině vlnité plošiny Nízkého Jeseníku v jihozápadní části Opavska. Vzhledem k množství historických památek, lákavé přírodě nebo velmi široké nabídce kulturních i sportovních aktivit v jednotlivých obcích se může stát vhodným místem pro vaši další dovolenou. Nejen, že téměř v každé z jedenácti obcí sdružení Hvozdic najdete zajímavý kostel, zámek, nebo stavby lidové architektury, ale také v nich můžete navštívit nespočet tradičních a nezapomenutelných akcí jako je kácení máje, hody a taneční zábavy. Mimo to každá jednotlivá i sebemenší obec má spletitou historii, která může mnohá zaujmout. Díky řece Hvozdici je poté okolí s několika přírodními rezervacemi jako dělané na turistiku a cyklistiku.

Pokud vezmeme obce mikroregionu abecedně, už v první obci, Dolní Životice stával zámek nebo spíše renesanční tvrz. Ten sice v současnosti slouží jako zařízení sociální péče, ovšem kostel Nejsvětějšího Spasitele postavený v duchu raně gotické architektury, nebo kapli Božského Salvatora s pozoruhodnou nástropní malbou sv. Heleny, která je proslavena jako poutní místo s mnoha zázraky, můžete navštívit i dnes. V obci Litultovice také dřívější zámek přestavěli a dnes využívá obecní úřad a restaurace, mimo to je tu ale krásný dřevěný větrný mlýn, který se pyšní mlýnským kolem s největším průměrem (17,3m) v Česku a slouží jako muzeum. Ve Lhotce u Lithultovic mimo zajímavostí jako je dendrofon, což je hudební nástroj z mnoha druhů dřeva, na kterém můžete porovnat, jak která dřevina zní, nebo pocitového chodníku najdete také veřejný pramen uhličité kyselky.

Na příjemné procházky přírodou je poté ideální přírodní rezervace Hvozdnice. Na relativně malém území si tu projdete mozaikovou přírodu luk, lužních lesů, mokřadů a rybníků. I širší okolí je památkami a zajímavostmi přímo protkané, nehledě na to, že nesmíte vynechat návštěvu samotného města Opava nebo se vydat prozkoumat pohraničí. Krajem vás provede spletitá síť cyklostezek i turistických tras, a tak se nemusíte bát, že zabloudíte nebo minete něco významného.