Zahrada se sama neposeká. Nebo ano?

Zahrada se sama neposeká. Nebo ano?

Chcete mít doma perfektně posekaný trávník, ale nemáte čas ani náladu pravidelně zahradu objíždět se sekačkou? Říkáte si, že nejlepší by bylo, kdyby se zahrada posekala sama? Nebojte, žijeme ve 21. století a vaše přání zdaleka není nereálné. V interiérech známe automatické vysavače, na zahradě je vděčným pomocníkem zase robotická sekačka. Nemusíte se bát žádného monstra, robotická sekačka váží mezi 8 a 20 kilogramy, nepřesahuje svými rozměry metr krát metr a do výšky má kolem 35 cm. Než si však samostatného pomocníka pořídíte, měli byste vědět, zda je pro vaši zahradu vhodný.

Robotická sekačka se nehodí do každého terénu. Je potřeba, aby vaše zahrada nebyla příliš členitá, aby byla udržovaná, protože v nějakém dolíku by se automatická sekačka jen zasekla a také je nutné si ohlídat sklon terénu. S mírným kopcem si sekačky poradí, ale vždy pozorně čtěte informace výrobce, terén udávají i sklon terénu, který sekačka zvládne. Plochu, kde se může sekačka pohybovat vymezíte tzv. hraničním kabelem. Ten může být položený buď na zemi, nebo zakopaný mírně pod ní (tady se liší podle výrobce a citlivosti, jak moc hluboko to je). Tento kabel vymezuje sekačce její prostor, kudy se může pohybovat. Také se jím ohraničují všechny překážky, jako stromy, chodníčky atd, a to vždy alespoň 15 cm od překážky. Také dobře zvažte umístění nabíjecí stanice. Ta logicky musí být u elektrické zásuvky, kolem sebe potřebuje relativně velký prostor, aby do ní sekačka zvládla najet a měla by být na rovině.

Robotických sekaček je na trhu velké množství a nyní už si můžete vybrat i z celé řady schopností, které může umět. Ty lepší mají GPS modul, díky kterému sekají zahradu rovnoměrně, některé mají ultrazvukový senzor, který jim umožňuje lépe rozpoznávat překážky a běžný je dešťový senzor, alarm a zabezpečení PIN kódem. Pokud si nejste jistí, jaký model zvolit, nejlépe vám poradí odborníci. Ty si také přizvěte na pomoc s instalací a prvním spuštěním robotické sekačky a pokud dojde k poruše, vždy volte pouze osvědčené specialisty.