Dobře zvolený materiál rozvodů vody může zlepšit její kvalitu

Dobře zvolený materiál rozvodů vody může zlepšit její kvalitu

Když postavíme dům, tak to jediné, co je na první pohled viditelné, jsou obvodové stěny a střecha. V interiéru nás zase upoutá rozestavění nábytku, volba podlah či barvy stěn. V těch se však skrývá spousta dalších důležitých součástí domu, které byť na první pohled nevidíme, jsou pro celkové fungování a užívání domu obrovsky důležité. A řeč rozhodně není jen o elektřině.

Důležitou úlohu v každém domě má také voda. Tu využíváme možná mnohem častěji, než si uvědomujeme. Kromě osobní hygieny, u které se bez vody jednoduše neobejdeme, potřebujeme vodu například na vaření, splachování nebo třeba vytápění. Není ani výjimkou, že je voda z kohoutku jediný zdroj pitného režimu v celém domě. Abychom však mohli vodu na všechny zmíněné činnosti používat, je důležité zajistit její kvalitu.

Kvalitu vody ovlivňují velkou měrou její rozvody, které patří k základnímu vybavení každého bytu i domu. Je důležité si uvědomit, že voda je v rozvodech neustále, a to i v případě, že ji zrovna nevyužíváme. Naprosto běžně v nich tak zůstává „ležet ladem“ několik hodin, když jsme v práci, ale klidně i několik dní, když odjedeme na dovolenou. Pokud je však pitná voda v rozvodech uložena delší dobu, může dojít k množení bakterií a s tím i snížení její kvality. Úkolem kvalitních rozvodů je tak mimo jiné ochrana vody před množením bakterií. Jedná se prakticky o prevenci proti tvorbě biofilmu, na který uvnitř potrubí bakterie velmi rády nasedají.

Abychom tak zamezili zdravotním potížím, které může voda obsahující bakterie způsobit, je důležité vybrat pro rozvody vody vhodné a kvalitní materiály. Materiál by měl být mimo jiné odolný vůči chemikáliím, kterými se voda upravuje. Pro domácí rozvody se nejlépe osvědčily různé druhy kovů jako ocel, měď nebo třeba mosaz. Obzvláště v poslední době však stoupají na oblíbenosti také rozvody vyrobené z plastu.

Neméně důležitá je také instalace. Špatně nainstalované rozvody mohou způsobit celou řadu problémů od kondenzace vody až po velkou havárií, která nám může způsobit rozsáhlé škody na majetku. Kromě výběru materiálu bychom tak měli klást důraz také na výběr správné instalatérské firmy. Někteří instalatéři mají navíc pobočky ve více městech jako například ve Zlíně a Uherském Hradišti.