Dosáhnout na hypotéku nestačí – co vše bychom měli vzít v úvahu, než začneme stavět dům?

Dosáhnout na hypotéku nestačí – co vše bychom měli vzít v úvahu, než začneme stavět dům?

Jedním z cílů, kterých chce většina z nás v životě dosáhnout, je kromě dobré práce a založení rodiny také vlastní bydlení. Pořídit si vlastní dům či byt dnes není rozhodně levná záležitost. Abychom si mohli dům dovolit, upisujeme se bankám a bereme si hypotéky, které potom splácíme spoustu let. Rozhodnutí o tom, jaké bydlení si pořídíme, bychom proto měli dobře promyslet. Dost možná se totiž jedná o místo, kde strávíme zbytek života. Vzhledem k tomu, že byty ve větších městech dnes pomalu dosahují cen rodinných domů, spousta lidí se rozhoduje raději si postavit bydlení podle svých představ. Jak ale začít?

Asi nejdůležitější rozhodnutí se týká lokality. I sebelepší dům s obrovským bazénem, anglickým trávníkem a prosklenými stěnami s výhledem do zahrady nám nevyváží hodinu dojíždění do práce. Kromě vzdálenosti od zaměstnání a centra města, je důležitá také dostupnost škol pro děti a pochopitelně také vybavenost přímo v místě bydliště, tedy obchody, školka či sportovní vyžití. Pokud budeme bydlet na vesnici, kde lišky dávají dobrou noc a budeme si muset pro každý rohlík jezdit autem do města, pravděpodobně nás to začne za chvíli otravovat. Stejně tak pokud máme, nebo plánujeme děti, měli bychom přemýšlet také nad tím, že čím budou starší, tím víc času budou chtít pravděpodobně trávit mimo vesnici, Je proto dobré, aby do vesnice vedla přímá a pravidelná spojení, která jezdí častěji než jednou za tři hodiny.

Než se definitivně rozhodneme pro koupi konkrétního pozemku, je dobré, zjistit si o něm co nejvíce informací na katastru nemovitostí. Územní plán nám potom prozradí, jaká stavba se v okolí pozemku v budoucnu plánuje. Už při výběru pozemku je dobré mít představu, jak by náš dům měl vypadat, a jak by měl být velký. Tomu bychom měli přizpůsobit také velikost hledaného pozemku. Ta by měla být zhruba dvojnásobná jako velikost domu. Vyhneme se tak zbytečným kompromisům. Než se začne se stavbou domu, bude pozemek čekat ještě spoustu úprav v podobě zemních prací. Dělníci pomocí bagrů upraví a vyrovnají terén tak, aby na něj mohla být položena základová deska. Na první pohled nerovný či svažitý pozemek nás tak nemusí odradit.

Po vybrání pozemku přichází na řadu projekt. Zde máme zpravidla dvě možnosti – buď si necháme od architekta vytvořit projekt domu přesně podle našich představ, nebo si vybereme z typových projektů. Výhodou typového projektu je nižší cena a rychlost. Problém však může být s tím, najít dům, který má vyhovující dispozici a zároveň je kompatibilní s naším pozemkem.

Po vyřízení stavebního povolení nás už čeká jen rozhodování o stavebním materiálu domu a samotná stavba. Vybrat si můžeme buď dřevostavbu nebo zděný dům.