Jak si vybrat správného architekta?

Jak si vybrat správného architekta?

V dnešní době máme, co se bydlení týče, téměř neomezení možnosti. Zatímco dříve vypadal jeden dům jako druhý, dnes můžeme bydlet v „prosklené kostce“ na vrcholku hory, stejně tak jako si nechat postavit podzemní domek, který je z jedné strany ukryt pod zemí a jeho střechu zdobí tráva. Vše záleží jen na našich finančních možnostech, dispozici našeho pozemku, a především také naší fantazii.

Přestože si můžeme vysnít téměř jakýkoliv dům, pouhá fotka nebo obrázek na papíře stavební firmě k jeho realizaci stačit nebude. Kromě hezkého designu musí být totiž dům také funkční a každý detail musí být náležitě technicky promyšlený. S tím vším nám může pomoci zkušený architekt, který nám mimo jiné navrhne řadu dalších nápadů a vymožeností, které by nás sami ani nenapadly. Služby architekta však nejsou nejlevnější záležitostí, a je tak dobré být si jisti, že jsme si pro projekt našeho domu vybrali toho pravého.

V praxi se můžeme setkat s několika typy architektů, jejichž styl může být poměrně různorodý. Je proto dobré najít si člověka, s jehož tvorbou a stylem práce se nejvíce ztotožňujeme. Někteří architekti chrlí jeden nápad za druhým, aniž by si pořádně vyslechli, jakou máme o bydlení představu. Na druhou stranu není někdy špatné vyslechnout si jiné pohledy a návrhy, které nebudou ovlivněny naší zatvrzelou představou bydlení. Možná totiž zjistíme, že existují mnohem elegantnější či originálnější způsoby bydlení, které nás ani nenapadly.

Druhý typ architektů se naopak soustředí přesně na nás a naši vizi, kterou se snaží co nejpečlivěji propracovat a pokud nějaký náš nápad nejde zrealizovat, snaží se najít co nejpodobnější alternativy.

Než se pro nějakého architekta definitivně rozhodneme, je dobré si zjistit, kolik toho daný architekt za svůj život už navrhl, a co je důležitější, kolik návrhů se zrealizovalo. Rozhodně není od věci zajet se podívat na domy, které architekt projektoval. Ty nám dají mnohem lepší představu než návrhy domů na monitoru počítače.

Důležité jsou také technické znalosti architekta. Přestože architekti domy většinou sami neprojektují, to náleží stavebním inženýrům, je důležité, aby měli dobrou znalost technické stavařiny. V opačném případě se může stát, že navržený dům bude sice krásný, ale například záchod bude umístěný na místě, odkud nelze moc dobře svézt potrubí.

Dalším aspektem, který bychom neměli opomíjet, je orientace architekta na trhu. Každý klient, každé místo a každý dům vyžaduje individuální výběr materiálů. Architekt by proto měl mít přehled také o cenách jednotlivých materiálů a jejich výběr přizpůsobit našim finančním možnostem. Návrh domu s krásným obkladem na fasádě, který si však nemůžeme dovolit, nám totiž bude k ničemu.