Nechat si postavit dům na klíč, nebo se raději pustit do stavby svépomoci?

Nechat si postavit dům na klíč, nebo se raději pustit do stavby svépomoci?

Spousta lidí se dnes rozhoduje, zda si nechat postavit dům na klíči, nebo se pustit do stavby svépomoci. Obě varianty mají pochopitelně celou řadu výhod i nevýhod. Základní rozdíl je však jasný – pokud chceme stavět rychle a bez starostí, bez stavby na klíč to nepůjde.

Prvním rozdílem, který bychom tedy měli brát při rozhodování v úvahu, je rychlost výstavby. Pokud se rozhodneme postavit si rodinný dům svépomocí, musíme počítat s tím, že nás to bude stát spoustu času a bohužel také nervů. Stavba domu s sebou totiž nese nejen stavitelskou práci, ale také neuvěřitelné množství papírování a byrokracie, ve kterém se laik může občas ztrácet. Optimistickou vizi o tom, že chceme na jaře začít vše zařizovat a Vánoce už strávit v novém, nám tak stavba na vlastní pěst pravděpodobně nesplní.

Dnešní doba je však uspěchaná a spolu s ní jsme se naučili žít ve spěchu i náš soukromý život. Málokomu se tak dnes chce čekat dva roky na to, až se bude moci nastěhovat do nového domu. Nemluvě o tom, že spousta párů začíná stavět dům v momentě, kdy se dozví, že čekají dítě a stěhovat se s novorozenětem není žádný med. Čím dál více lidí se proto v dnešní době rozhoduje pověřit stavbou domu specializovanou firmu, která za ně zařídí vše od projektové dokumentace až po výmalbu interiérů.

Na druhou stranu by však nebylo správné tvrdit, že stavba na klíč je ideální volbou pro každého. Vše má svou cenu, a tak si i v tomto případě za rychlost a profesionalitu něco připlatíme. Je potom na nás, abychom zvážili, co je pro nás v současné situaci cennější, jestli náš čas nebo naše peníze.

Ti z nás, kteří nemusí „hledět na korunu“ určitě ocení full-servis poskytovaný některými stavebními firmami na trhu. Ty nám totiž kromě předpřipraveného typového projektu pomohou také s vyřízením hypotéky. Postavit si dům tak ještě nikdy nebylo snazší.

Celková doba staveb na klíč se může nepatrně lišit podle toho, z jakého materiálu dům stavíme. Pokud si přejeme klasický zděný dům, počkáme si na dokončení prací o něco déle, nicméně i tak bychom se však měli vejít do jednoho roku. Pokud zvolíme oblíbenou dřevostavbu, bude celý proces ještě o několik měsíců kratší, jelikož stavba domu probíhá jako montáž předem připravených částí domu. Výhodou dřevostavby je také ekologičnost a úspora místa, protože jsou obvodové stěny dřevostaveb užší stěny klasických zděných domů. Nespornou výhodou staveb na klíč je také garance termínu, kdy dostaneme do rukou klíče a můžeme bydlet. Firmu, která nabízí rodinné domy na klíč, najdeme třeba ve Znojmě.