Chodit na psychoterapii není ostuda

Chodit na psychoterapii není ostuda

Není to tak dávno, co byly návštěvy psychologa nebo dokonce psychiatra společenským tabu. Většina lidí se se svými problémy snažili vypořádat sami a jediné, co si čas od času dovolili, bylo probrat své duševní trápení s nejlepším přítelem. Ani člověk, který nás zná nejlíp na světě, nám ale nedokáže s psychickou nepohodou pomoci tak, jako to zvládne odborník.

Spousta lidí má dnes pocit, že aby je okolí bralo, musí být úspěšní, pozitivní a musí se jim v životě zkrátka dařit. Nezřídka kdy se proto přistihneme, jak se přetvařujeme před kolegy v práci, známými nebo dokonce rodinou a na otázky ohledně toho, jak se máme, a jak se nám daří, odpovídáme bez sebemenšího zamyšlení „dobře“. Přeci nemůžeme říct naší kolegyni, která má dokonalého partnera, se kterým jezdí čtyřikrát ročně na dovolenou a dvě krásné děti, že nás manžel podvádí, nebo si už ani nepamatujeme, kdy jsme si vyjeli jako rodina na výlet. Mnohem snazší se proto zdá být, nasadit si ráno na ztrhaný obličej usměvavou masku a sundat ji těsně před tím, než půjdeme spát.

Moderní doba nám sice nabízí spoustu nových možností, o kterých se lidem ještě před třiceti lety ještě ani nesnilo, zároveň na nás ale vytváří neuvěřitelný tlak. Musíme mít vystudované nejlepší školy, být úspěšní v práci, mít láskyplný vztah a spokojenou rodinu a do toho všeho se ještě stíhat starat sami o sebe, pravidelně cvičit a dodržovat zdravý životní styl. Jen tak totiž budeme pro okolí zajímaví a atraktivní.

Není proto divu, že se spousta lidí pod tíhou očekávání, kterým nejsou schopni dostát, jednoho dne jednoduše zhroutí a musí vyhledat odbornou pomoc. Návštěvy psychoterapií dnes však nejsou chápány pouze jako „poslední záchrana“ před hospitalizací v psychiatrické léčebně, ale také jako určitá prevence a pomoc, vytvořit si „obranyschopnost“ pro dnešní dobu a naučit se žít tak, abychom dělali šťastní sami sebe, a nikoliv své okolí.

Zatímco návštěvy psychoterapeuta můžeme využít například v případě těžkého rozchodu, problémů v rodině či neúnosného stresu v práci, psychiatr nám může podat pomocnou ruku v podobě medikace. Laik však často nemusí být schopen rozeznat, od jakých psychických stavů nám může pomoci pravidelná psychoterapie, a jaké už se neobejdou bez léků.

Doktor Jiří Berka provozuje psychoterapeutickou a psychiatrickou ordinaci pro dospělé a dorost v Brně. MUDr. Berka poskytuje svým pacientům komplexní služby v oblasti psychologie i psychiatrie. Výhodou tohoto komplexního zaměření je fakt, že své pacienty dobře zná, a je jim tak schopný upravovat léčbu adekvátně tomu, jak se jejich psychický stav vyvíjí v průběhu podpůrné terapie vyvíjí. Předejdeme tak tomu, abychom museli pendlovat mezi dveřmi ordinace psychiatra, který nám předepisuje léky a psychoterapeuta, ke kterému chodíme na terapie.