Lidové tradice a hody můžete zažít i na Brněnsku

Lidové tradice a hody můžete zažít i na Brněnsku

Milujete náš Český folklor, zvyky a tradice? Přejete si užít si pořádné krojované hody, tradiční muzikou, dobrým jídlem a pitím a nezapomenutelnou atmosférou? Pak jeďte na Moravu! A nemusíte ani hledat ve které malinké vesničce se hody a zábava budou konat, stačí se vydat do hlavní moravské metropole a jejího okolí. Možná si moderní město, vyhlášené především díky studentům, kavárnám a barům nespojíte s tradicemi a lidovou kulturou, věřte však, že tou to na Brněnsku od jara do zimy žije. Téměř každá městská čtvrť má svoje vlastní tradiční hody, pokud je však chcete zažít v kulisách příjemné vesničky, daleko od ruchu velkoměsta, stačí se vydat do okolních obcí.

I když Střelice u Brna téměř navazují na město, stále si udržují své kulturní dědictví, a to včetně místního nářečí, písní, tanců i některých zvyků. Obec si vás získá díky svému přívětivému charakteru, kdy do města je to blízko, zároveň atmosféru neruší žádné výškové budovy ani přílišný ruch. Hody se tu tradičně konají počátkem léta na svátek Nejsvětější Trojice a třetí neděli v říjnu se poté pořádají tzv. staré hody, které zavedl císař Josef II. V tento svátek si mládež obleče tradiční střelický kroj a následuje celo víkendová veselice. Na pořádání této události se podílí Sbor dobrovolných hasičů a Střelická Chasa. V pátek se staví máj, v sobotu večer pořádá hodová zábava a sláva nekončí ani v neděli, kdy pokračuje průvod obcí a hodová veselice z hasičky.

Mimo hody se Střelická Chasa oživuje tradiční folklor v obcí pořádáním i celé řady dalších obcí. Na jaře tak v obci vynáší Smrtelnošku, během podzimu se tu konají tradičně přednášky a ani v zimě nezůstanou kroje ležet jen tak, protože se koná krojovaný ples. Kromě lidových tradic lákají Střelice také možnostmi na výlety. Nemusíte nijak daleko a jste obklopeni lesy, můžete se po cyklostezkách vydat všemi směry a na chvíli uniknout shonu nedalekého Brna.