Období bouřek je tu. Kdy jste naposled kontrolovali hromosvod?

Období bouřek je tu. Kdy jste naposled kontrolovali hromosvod?

Léto je vždy spojené s bouřkami a k těm zase neodmyslitelně patří blesky. I když při bouřce rádi stojíte u okna a kocháte se touto divokou krásou přírody, mějte na paměti, že jste doma před zásahem bleskem chránění jen díky hromosvodu. Ten vymyslel známý český vynálezce Prokop Diviš už v polovině osmnáctého století. I když na jeho principu jako takovém se příliš nezměnilo, na tom, jaké musí splňovat normy se toho změnilo mnoho. K nim patří například i to, jak má být hromosvod správně nainstalován, aby nenapáchal více škody než užitku a také to, jak často musí být provedena jeho revize. V případě opomenutí revize hromosvodu byste při zásahu bleskem do domu nejen mohli být v ohrožení, ale také byste od pojišťovny nedostali žádnou náhradu.

Montáž a revizi hromosvodu však může provádět jen odborník s licencí. Pokud takového odborníka hledáte v Moravskoslezském kraji, pak je zkušeným odborníkem pan Jiří Chyla a jeho firma zabývající se elektromontážemi a hromosvody. Ty provádí na všech typech střešních krytin a jakémkoliv typu střechy, ať už šikmé nebo ploché. Mimo to se tato forma specializuje i na jímací soustavy ve výrobních halách nebo na halách obchodních řetězců. Za dobu své působnosti má za sebou firma pana Chyly mnoho zkušeností a spokojených zákazníků, své práci rozumí a vždy ji dělá maximálně pečlivě.

Revize hromosvodu je komplexní činnost, které je potřeba opravdu rozumět, mít na ni potřebné vybavení, a hlavně znalosti a zkušenosti. Jejím obsahem je prohlídka soustavy bleskosvodu, zda není přerušená, zkoušení spojů a zjištění uzemnění včetně měření zemního odporu. To, jak často je revize nutná záleží i na stáří hromosvodu. U těch zřízených před rokem 2009 je nutná jednou za 5 let, u novějších poté každé čtyři roky. V případě, že při měření hromosvodu technik zjistí chybu, hned vás o ní informuje, a to včetně odhadu, kolik by měla stát oprava. Zkušená firma poté opravu i zajistí.