Toulky Toulavou

Toulky Toulavou

Prázdniny nejsou ani v polovině, a je tedy ideální čas vyrazit ještě na dovolenou nebo, pokud jste si volno v práci už vyčerpali, na jednodenní či víkendový výlet. Pokud se vydáte do Jihočeského kraje, neopomeňte navštívit ani okres Tábor. V jeho severní části se nachází na první pohled nenápadná obec Sudoměřice u Tábora. První písemnou zmínku o této obci můžeme dohledat už v roce 1318. Vesnice je z velké části rozložena v dolině obklopené rozsáhlými lesy zvanými Černé a Lipiny. Místní Černý rybník a potok, který teče do košínských nádrží zásobují Tábor pitnou vodou. Na jihovýchodní straně dominuje vesnici velký kopec „Židovák “.

V obci působí asi od roku 1900 spolek Sokol – ten prošel mnohými změnami a obdobími, k životu se opět probudil v roce 1992, kdy se začal aktivně účastnit soutěží a cvičení a sám začal pořádat četné veřejné soutěže a tělovýchovné akce. Doménou sudoměřického Sokola je stolní tenis, sportovci se ale rozvíjejí také ve florbalu, tenisu, gymnastice, aerobiku a cyklistice. Oblíbenou tradicí je Sudoměřický triatlon, kterého se účastní jak profesionální závodníci, tak i zástupci členstva Sokola. O bezpečí a zábavu v obci se stará také místní Sbor dobrovolných hasičů.

Sudoměřice u Tábora patří mezi území, na nichž vykonává svoji činnost Občanské sdružení MAS (místní akční skupina) Krajina srdce. To působí ve 46 obcích na hranicích Jihočeského a Středočeského kraje, které obývá téměř 21 000 obyvatel. Kromě zemědělství se obce snaží rozvíjet i turistický ruch, k čemuž přispívá i nově založená turistická oblast TOULAVA, jejímž centrem je město Tábor. Kromě nádherných pěších či cyklistických tras nabízí oblast také naučné stezky, nepřeberné množství kulturních památek, ať už hrady, zámky, kláštery, či skanzeny i zábavu pro děti a dospělé formou ZOO, muzeí nebo sportcenter. V rámci rozvoje regionu vznikla v roce 2012 i značka TOULAVA regionální produkt®, kterou jsou certifikovány místní řemeslné výrobky, stravovací a ubytovací služby a zemědělské produkty.