Letní nemoci aneb jak si nezkazit prázdniny

Letní nemoci aneb jak si nezkazit prázdniny

Chřipkovou sezónu a „rýmičku“ si všichni spojujeme se sychravým podzimním počasím, ale i léto s sebou přináší mnoho nepříjemných nemocí a komplikací, které nás dříve či později donutí kontaktovat lékaře. Jaké to jsou a jak se jim vyhnout nebo je případně poznat?

Typicky letním úkazem je akutní zánět zevního zvukovodu. Spojen je ve většině případů s oblíbenou letní zábavou – potápěním. Popřemýšlejte proto o špuntech do uší nebo plovací čepicí, která ochrání vaše uši před nelítostnou vodou. Především děti jsou o prázdninách při všem tom dobrodružství vystaveny mnoha situacím, které mohou skončit zlomeninami prstů i končetin. Nezapomeňte je proto poučit o nebezpečných situacích, ať už je to chování na přechodu nebo skákání do neznámé vody, a pokud si vyjede na kole nebo kolečkových bruslích, ujistěte se, že mají chráněny kolena a lokty, a především hlavu.

Prázdniny dokáže zkazit také angína. Kde se bere v létě? S oblibou utíkáme v horkých dnech k chlazeným nápojům, oroseným sklenicím napěchovaných kromě lahodných limonád či koktejlů i ledem. Zvláště pokud víte, že na angíny trpíte, zkuste obsluhu nebo kamarády poprosit o drink bez ledu, vychlazené jsou zpravidla i tak. Jestliže se u vás projeví silná bolest v krku při polykání doprovázená malátností či horečkou, nechte se raději zkontrolovat lékařem pro dospělé.

V neposlední řadě se mezi časté letní újmy řadí nachlazení (nebo opět angína) z klimatizací. Každý si chce od parných dní ulevit trochou studeného vzduchu, ale pokud je teplota venku rozdílná o více než 6 °C, zbystřete a nevystavujte se takovému prostředí dlouho a často. Jedná se bohužel o nešvar mnoha kanceláří, které chtějí svým zaměstnancům ulevit a místo toho jim zničí prázdniny pobíháním po doktorech. Pokud je horko k nevydržení, pro tělo přívětivější alternativou je větrák. I v létě o sebe tedy řádně dbejte – že není chřipková sezóna neznamená, že ji nemůžete chytit.