Byt či dům? Rozhodování o prvním bydlení může být složité

Byt či dům? Rozhodování o prvním bydlení může být složité

Jedním ze základních životních cílů většiny lidí je mít vlastní bydlení. Obzvláště v dnešní době, kdy na jednu stranu jako by se s nemovitostmi roztrhl pytel, ale na druhou stranu narůstají jejich ceny do astronomických částek, si spousta z nás přeje mít alespoň nějakou „jistotu“ – něco vlastního.

Koupě nemovitosti je pro člověka obrovský krok, a to obzvláště v případě, že se jedná o naše první bydlení. Přestože na vysokoškolských kolejích, nebo při sdílení podnájmu s hrstkou mladých lidí jsme si poprvé vyzkoušeli, jaké to je opustit teplo rodinného krbu a začít žít tak nějak podle sebe, pořád se jednalo o něco dočasného. Nějakou tu rušnou ulici, nepříjemné sousedy nebo ne zrovna ideálně rozestavěné pokoje tak bereme jako něco, co nějakou dobu přetrpíme a potom se odstěhujeme do vlastního bydlení, které už bude přesně podle našich představ. Už v momentě, kdy tuhle větu vyslovíme, je nám asi jasné, že tento úkol nebude tak docela jednoduchý. Skloubit dohromady přijatelnou cenu s co nejlepší lokalitou, velikostí a dispozicí pokojů, může být poměrně problém. Než se však pustíme do výběru konkrétního bydlení, čeká nás jedno zásadní rozhodnutí – chceme bydlet v bytě nebo v domě?

Oba dva typy bydlení mají beze sporu několik výhod a nevýhod, které si vzápětí představíme. Existuje zde však jeden hlavní rozdíl, který hraje při rozhodování většiny lidí často naprosto zásadní roli. Pokud se totiž rozhodneme pro bydlení v bytě, čeká nás život ve městě, pokud se ale chceme usadit v rodinném domě, budeme bydlet na vesnici.

Pokud se rozhodneme bydlet v bytě, máme jistotu větší občanské vybavenosti. Oproti vesnici, kde najdeme stěží jednu samoobsluhu a jednu základní školu, ve městě jsou obchody, školy, školky, restaurace či bary prakticky na každém rohu. Další výhodou života ve městě je městská hromadná doprava. Obzvláště ve velkých městech dnes pokrývají spoje hromadné dopravy prakticky každé zákoutí. I bez auta jsme tak schopni se dostat ve velmi krátkém čase prakticky kamkoliv.

Co bytům naopak příliš nepřidává, je jejich velikost. Přestože dnes na trhu najdeme i pětipokojové byty, jejich prostory se bydlení v rodinném domu asi nikdy nevyrovnají. A to také kvůli vlastnímu pozemku se zahradou, kterou nám byt zkrátka nenabídne. Za vyzdvihnutí stojí také sousedské vztahy a více „rodinná atmosféra“, kterou život na vesnici přináší. Zatímco bydlení ve velkých městech je více anonymní a lidé se na chodbách panelových domů maximálně pozdraví, lidé žijící na vesnici se nezřídka kdy znají všichni jménem a přátelská výpomoc v případě poruchy v domácnosti nebo hlídání dětí, je tam naprostou samozřejmostí. Lidé na vesnici také častěji organizují společenské akce, zakládají nejrůznější spolky a sbory, které slouží jak pro zlepšení života v obci, tak také pro jeho zpestření. Příkladem může být třeba sbor dobrovolných hasičů, který najdeme například v obci Střížovice. Pokud tedy hledáme klidné bydlení, přátelské sousedy a nějaké to soukromí, měl by být pro nás rodinný dům jasnou volbou.