Jak vybrat ideální klimatizaci?

Jak vybrat ideální klimatizaci?

Zatímco ještě před pár lety patřila klimatizace pouze do povinné výbavy kancelářských prostor a obchodních center, dnes najdeme klimatizaci v nejedné domácnosti. Větrání ventilátorem, který nám při každém spuštění rozhází nejen vlasy na hlavě, ale také papíry na stole a pořádné ochlazení nabídne pouze lidem v jeho bezprostřední blízkosti, nám už přijde jednoduše neefektivní. Ani průvan vytvořený otevřením protilehlých oken v bytě či domě, ze kterého jsme se nejednou nachladili, nás už příliš neláká. Ke slovu se tak dostávají klimatizace uzpůsobené k tomu, aby u nás doma udržovaly příjemnou teplotu po celý den.

Není klimatizace jako klimatizace, a je tak jasné, že s typem klimatizací, které se používají k ochlazování velkých průmyslových skladů, bychom u nás doma asi příliš nepochodili. Nicméně ani to, že si vybereme klimatizaci vhodnou do domácnosti, ještě neznamená, že vybereme „tu pravou“. Abychom se tak na neustále se rozrůstajícím trhu dokázali vyznat, je dobré se při výběru zaměřit na pár základních aspektů, které by ideální klimatizace měla mít.

Prvním aspektem je pochopitelně výkon. Neplatí zde však za každou cenu pravidlo „čím výkonnější klimatizace, tím lepší“. Řídit bychom se měli především parametry našeho příbytku a pokoje, do kterého chceme klimatizaci umístit. Vyšší výkon klimatizace bychom měli volit v případě, že je pokoj situován v podkroví, které bude sluníčko vyhřívat intenzivněji, nebo má například velká okna. Naopak zbytečně si budeme připlácet za výkonnější klimatizaci u pokoje standartní velikosti a parametrů, který si vystačí s výkonem chlazení 2,5 kW.

Dalším důležitým parametrem je spotřeba. Asi nikdo z nás si nepřeje, utrácet za elektrickou energii, která klimatizaci pohání, přemrštěné částky. Abychom spotřebu elektrické energie co nejvíce zužitkovali, spousta lidí dnes sahá po klimatizacích, které pracují na principu tepelného čerpadla a jejich spotřeba je tak o 40 % nižší. Tento typ klimatizace je navíc možné využít také v zimě na vytápění místnosti. Obecně potom zpravidla platí, že čím nižší je pořizovací cena klimatizace, tím více peněz nás potom bude stát její spotřeba a údržba.

Právě údržba je dalším aspektem, který bychom měli brát při výběru v potaz. Servis prováděný profesionálním instalatérem totiž dokáže prodloužit životnost naší klimatizace a udrží proudící vzduch čistý bez bakterií a dalších škodlivin. Stejný člověk nám potom bude moci pomoct také s topenářskými pracemi.