Železobeton už dávno není jen pro paneláky

Železobeton už dávno není jen pro paneláky

Jednou z velmi náročných etap každé stavby jsou stropní konstrukce. Dělí prostor horizontálně, a proto jsou na ně kladeny zcela odlišné požadavky než na jiné konstrukční prvky domu. Mimo základní požadavek, kterým je nosnost a stabilita by stropní konstrukce měly splňovat i další nároky. Mezi ně se řadí schopnost tepelné a zvukové izolace, protipožární odolnost. Také musí splňovat kritéria pro stálé a nahodilé zatížení. Strop přenáší zatížení své vlastní hmoty, všech příček a zdí které jsou na něm v rámci dalšího podlaží postavené, nábytku a vybavení domu ale také jeho obyvatelů. Proto je potřeba stropním konstrukcím věnovat zvýšenou pozornost a v plánu vše dokonale propočítat a bezvadně postavit.

Zatímco dříve se stavěly především klenby z kamene nebo cihel a trámové stropy, dnes mají stavebníci díky betonářským výrobkům, a především potom železobetonu a oceli možnost stavět velké rovné stropy. Využít se však dá celá řada materiálů včetně skla nebo keramiky, vše záleží na konkrétním projektu. Konstrukčních možností a materiálů, ze kterých strop může být, existuje celá řada. Základní dělení je na monolitické stropy, kam se řadí konstrukce z betonu nebo železobetonu, které se ze směsi vyrábějí až na místě a na montované stropy, které jsou složeny nejčastěji z železobetonových desek a panelů.

Při slově železobeton si většina lidí vybaví panelové domy, ovšem betonové stropy si získávají čím dál větší oblibu i v rodinných domech a dalších stavbách. Jsou levnější a mají větší nosnost než stropy z jiných materiálů. Mimo stropní desky se vyrábějí také střešní desky a překlady, které společně tvoří komplexní systém konstrukce.