Život v malé obci je jako život s velkou rodinou

Život v malé obci je jako život s velkou rodinou

Život v obci a ve městě se liší bezesporu hned v několika bodech. Jedním z hlavních důvodů, proč někteří lidé upřednostňují život ve velkých městech, je bezpochyby bohaté vyžití, které města nabízí. Kina, divadla, muzea, restaurace, bary a nespočet další zábavy, které mohou „měšťáci“ využívat prakticky denně. Život na vesnici se může oproti tomu zdát být stereotypní a pro mnoho lidí něčím naprosto nepředstavitelným. Vesnice má však řadu jiných výhod, mezi které patří zejména pospolitost jejich obyvatel.

Zatímco ve městě potkáváme denně na ulici tolik neznámých tváří, že jsme rádi, když poznáme souseda, který bydlí ve vedlejším bytě, na vesnicích není výjimkou, že se všichni jejich obyvatelé znají jménem. Právě tato pospolitost je jednou z největších výhod života na vesnici, kterou obyvatelé měst bohužel nepoznají.

Někteří lidé tvrdí, že život s ostatními obyvateli v malé obci je jako život s velkou rodinou. Pokud se nám ve městě pokazí například rozvody vody, neobejdeme se bez pomoci instalatéra. Na vesnici se oproti tomu najde hned několik šikovných kutilů ochotných k sousedské výpomoci. Aniž bychom tak museli čekat několik dní, než si na nás udělá čas vytížená instalatérská firma, problém máme vyřešený během pár hodin a to jen za dobrý oběd nebo pozvání na pivo v místní hospodě.

Podobnou sounáležitost můžeme u obyvatel jedné obce pozorovat také při nenadálých přírodních katastrofách. Zatímco ve městě se většina lidí stará pouze sama o sebe, případně se najde skupina pár dobrovolníků, kteří se z dobré vůle pustí do pomocných prací, na vesnici je vzájemná pomoc naprostou samozřejmostí. Nezřídka kdy tak obyvatelé pořádají veřejné sbírky pro spoluobyvatele, které postihlo nějaké neštěstí, nebo vypomáhají s odklízením a opravami škod vlastníma rukama.

Přestože tak na vesnici nenajdeme množství nákupních center, restaurací či instalatérských firem, obyvatelé vesnic si jsou schopni podobné služby vykompenzovat svépomocí. Snad v každé obci se totiž najde jeden šikovný kutil, kuchařka či kadeřnice, kteří si navzájem nikdy pomoc neodepřou. Rodinné prostředí obce ocení také rodiče malých dětí, kteří se nemusí bát pustit svého školáka do školy samotného. Taková pospolitost funguje zejména v malých vesničkách do sto obyvatel, které nemají často ani úřad obce.