Chcete chovat prasata? Tohle byste měli vědět

Chcete chovat prasata? Tohle byste měli vědět

Prasata už se dávno nechovají jen kvůli masu. Čím dál častěji se dnes můžeme setkat s chovem prasat jakožto milých zvířecích společníků. Jedno je ale jisté. Pokud chceme prasata chovat, měli bychom k tomu mít dostatek prostoru a zajistit zvířatům dobré životní podmínky. V opačném případě bychom totiž prasátkům místo spokojeného života uštědřili jen stres a zdravotní problémy.

To, že prase není vytrvalostní běžec, neznamená, že pohyb vůbec nepotřebuje. Prakticky každé zvíře, ať už se jedná o koně, pštrosy nebo právě prasata, k životu pohyb potřebuje. I kdyby jen malý. Když se tedy budeme rozhodovat, kam prasata umístíme, měli bychom si vyčlenit dost prostoru pro výběh. Druhou variantou domácího chovu prasat, která je podstatně méně doporučovaná, je také chlév. Pokud se prasata rozhodneme chovat v chlévě, měli bychom dbát na pravidelný úklid a pokud možno čisté prostředí. Prasatům obecně nesvědčí průvan, měli bychom se tedy přesvědčit, že na ně odnikud netáhne. V chlévě se totiž prasata nemají kam schovat.

Pokud zvolíme výběh, měli bychom dbát na pevnou ohradu. Ne snad proto, že by se prase snažilo z výběhu utéct, ale ohrada mu často slouží jako pomocník při drbání. Pokud by nebylo opevnění výběhu stabilní, mohlo by jej prase při své „drbací rutině“ lehce povalit. Pokud prase chováme venku, je dobré mu do ohrady postavit také nějaký přístřešek, který naplníme slámou. Ten bude sloužit prasátku jako útočiště, když se bude chtít schovat, nebo si odpočinout. Dostatek slámy má své místo také v chlévě, prasata se do ní totiž ráda zahrabávají. Co se týče teploty vzduchu, nejlépe se bude prasátkům dařit v teplotě kolem 15 stupňů celsia.

Strava prasat je poměrně nenáročná. Snědí prakticky cokoliv a nepohrdnou ani zbytky z kuchyně, trávou, syrovými brambory či řepou. Pokud chceme, aby prase dobře a správně přibíralo, jsou na trhu k dispozici také výkrmné směsi, ty se však užívají především pro prasata určená na porážku. Pokud prase sháníme, je dobré obrátit se na nějakou z ověřených farem, kde prodej prasat nabízejí, a kde si je můžeme i osobně prohlédnout a vybrat.