I klasické elektroinstalace mohou být „chytré“

I klasické elektroinstalace mohou být „chytré“

Elektroinstalace v domě jsou prvkem, u kterého není dobré podceňovat pravidelnou kontrolu a odkládat rekonstrukci. Nejen, že staré a špatně funkční elektroinstalace znepříjemňují život, když pořád vypadávají pojistky kvůli přetížení staré sítě, která nezvládá moderní spotřebiče, ale také mohou být až životu nebezpečné. Když už se do její rekonstrukce pustíte, je dobré zvážit, zda by pro vás nebyla vhodná takzvaná inteligentní elektroinstalace, která je základem chytrého domu. Rok od roku zdražuje elektřina, jsou kladeny stále větší nároky na vlastní bezpečí a jednotlivé systémy v domě začínají být složité na koordinaci.

Klasickou elektroinstalaci všichni dobře známe, samostatné vypínače, které rozsvěcují světla, ovládání topení, zásuvkové obvody. Zapne se přímo obvod daného spotřebiče. U inteligentní nebo také systémové elektroinstalace jsou jednotlivá místa, spotřebiče a zásuvky vzájemně propojeny sběrnicovým kabelem s nízkým napětím. Tak se nespínají přímo spotřebiče, ale příkazy na zapnutí putují po sběrnici. Díky tomu je možné ovládat všechno v domě, od světel po topení klidně pomocí mobilního telefonu.

Ovšem i klasické elektroinstalace v dnešní době nabízí širší možnosti než jen rozsvítit a zhasnout světla. Právě u osvětlení je tu možnost postupného stmívání nebo reagování na pohyb, tlačítka na ovládání žaluzií si také můžete nastavit tak, aby byly co nejvíce komfortní a totéž platí třeba i o termostatu. Pokud se rozvody dobře propočítají a nainstalují, pak jim nebude dělat problém ani velké množství spotřebičů. Pokud si dobře předem promyslíte, kde mají být které zásuvky a ovladače. zajistíte si značné pohodlí. Oblíbené jsou například výklopné zásuvky zabudované v podlaze nebo přímo v desce stolu, multimediální instalační krabice a další vychytávky. Stačí si najít zkušeného elektrikáře, který vám se vším poradí a udělá vám elektroinstalace tak, aby vám zcela vyhovovaly.