Podlahy – Jakou možnost zvolit?

Podlahy – Jakou možnost zvolit?

Stavíte právě dům či rekonstruujete nějaký objekt? Ať už vlastníte novostavbu, nebo se pouštíte do přestavby, nedílnou součástí jsou vždy podlahy. Na trhu je nepřeberné množství různých variant a vy tak máte možnost si vybrat přesně podle vašich představ. Představivosti se meze nekladou, od materiálů po barvy. Každá podlaha však musí mít dobrý základ, tudíž i tam je důležité zvolit tu nejlepší možnost právě pro váš dům.

Přesné a kvalitní položení základové desky je předpokladem pro následnou krásně vypadající podlahu. Na jaké bázi podlahu tedy zvolit? Na výběr máte z několika možností: klasický kletovaný beton, anhydritový anebo litý cementový potěr. Další možností je pak strojně hlazená drátkobetonové vsypová podlaha. Každá výše zmíněná metoda s sebou nese určité výhody a hodí se pro jiné prostředí. Anhydritový litý potěr má celou řadu výhod, po nanesení je povrch dokonale rovný a hladký, a tak před položením plovoucích podlah či dlažeb již není třeba aplikace dalších vyrovnávacích materiálů, čímž ušetříte peníze i čas. Pokládka je velice rychlá, projít se poprvé po podlaze můžete po 24–48 hodinách. Samozřejmostí je vysoká pružnost a pevnost podlahy. Velkou výhodou je optimální tepelná vodivost díky ideálnímu kontaktu s materiálem, který vám zaručí rychlý přenos tepelné energie, a tudíž i snížení nákladů na topení do budoucna.

Kdy zvolit lité podlahy z cementu? Lité cementové podlahy jsou určeny především pro prostory, kde nelze položit anhydritová podlaha, a to například v prostorách, kde se udržuje přílišná vlhkost. Takovým místem může být krytý bazén ale také podzemní prostory, nebo špatně zaizolované místnosti. Tento materiál se tedy nejčastěji používá do garáží, technických místností a všech vlhčích prostor bez vytápění. I tato podlaha bude mít perfektně rovný povrch a bude se pyšnit vysokou pevností i pružností. V porovnání s předchozí možností je však nutné provést dilataci povrchu, jelikož je materiál náchylnější na popraskání. Jednou z nejvíce odolných podlah jsou bezesporu strojně hlazené drátkobetonové vsypové podlahy, které se hodí do výrobních hal, dílen a servisů, svou službu však splní také v rodinných domech, jelikož je jejich kvalita a životnost velice vysoká.