Stavba na klíč nebo svépomocí?

Stavba na klíč nebo svépomocí?

Pokud se chystáte stavět vysněný domov, jistě jste se ocitli před zásadní otázkou – stavět svépomocí nebo zvolit stavbu na klíč? Kromě finanční stránky je třeba zvážit mnoho dalších aspektů. Z nich je to především čas, známosti v kruzích stavebníků i vaše řemeslné nadání.

Na stavbu svépomocí si troufne málokdo, a většinou tak udělá kvůli finanční stránce. Samozřejmě to neznamená, že celý dům postavíte od základů sami, jedná se o kombinaci prací, které jste schopni zvládnout sami a prací, k nimž je třeba povolat řemeslníky nebo firmu. Ač vás na konci čeká pocit hrdosti, během stavby, která se může protáhnout na několik let, musíte vyřizovat nekonečné papírování, shánět zaneprázdněné řemeslníky, vybírat z mnohdy nedostupných materiálů a řešit jejich dovoz. Ačkoliv je možné, že ušetříte, je třeba zvážit, jestli vám za to ty probdělé noci a únava stojí.

Stavby na klíč jsou nejpohodlnějším a dnes velmi oblíbeným řešením. Znamená to, že si vyberete projekt, ať už nabízený firmou nebo vlastní, stavební firma jej zrealizuje, předá vám klíč a vy se můžete bez starostí nastěhovat. Vybrat si většinou můžete ze tří stádií dokončení – hrubá stavba, dům k dokončení nebo kompletní dům na klíč. Největší výhodou je jednoznačně rychlost, což jistě oceníte, pokud během stavby bydlíte v podnájmu. Smluvně je dán termín a v případě jeho nedodržení je firma sankcionována. Vše má v rukou jediný dodavatel, který má jasně stanovené záruky, stavbu provádí zkušení odborníci a používají osvědčený kvalitní materiál. U domů na klíč jsou samozřejmostí parametry vyhovující vysokým nárokům na úsporu energií. Klíčovou záležitostí je i výběr stavební firmy. Vše začíná u vymezení nabídky, musíte podrobně znát, co vše je zahrnuto v ceně. Značné rozdíly nastávají například ve chvíli, kdy jeden dodavatel udává konečný obnos včetně daně a druhý nikoli. V rozhodování vám jistě pomohou reference bývalých zákazníků.