Odhad ceny nemovitosti nám může ušetřit spoustu peněz

Odhad ceny nemovitosti nám může ušetřit spoustu peněz

Investice do vlastní nemovitosti je věc, kterou spousta z nás udělá jednou či dvakrát za život. Není žádným překvapením, že spousta mladých lidí má po ukončení vzdělání jediný cíl – najít si vlastní bydlení. Drahé dovolené, investování do svých koníčků či koupi nového auta raději odsuneme na neurčito a soustředíme se na hlavní projekt – našetřit si na vlastní byt.

Zatímco dříve bylo čerpání hypotéky „společným projektem“ manželů či partnerů, v poslední době se mladí lidé stále častěji rozhodují, pořídit si bydlení jen sami na sebe. Tento trend může souviset hned s několika fenomény, mezi nimiž svou roli jistě hraje i vysoká rozvodovost a stoupající trend nesezdaného soužití. Těžko říct, jestli je tato nová doba způsobená honbou za kariérou, nebo se jen mladí lidé snaží neopakovat chyby svých rodičů v podobě bouřlivých rozvodů a tahanic o majetek, každopádně společné úspory a investice do společného bydlení se dnes u mladých lidí vidí čím dál méně.

Nejen muži, kteří jsou od přírody volnomyšlenkářští, tíhnou ke svobodě a své závazky se snaží redukovat jen na nejnutnější minimum, ale také spousta mladých žen dnes preferuje, mít „v záloze“ alespoň jeden malý byt, kam se mohou uchýlit v případě, že jejich vztah nevydrží. Jako bychom už předem věděli, že naše šance na spokojený partnerský život jsou nízké, a že pokud chceme v dnešním světě přežít, musíme se spoléhat jen sami na sebe.

Ruku v ruce s touhou po vlastním bydlení, jde také neustálý růst cen nemovitostí, jejichž hodnota nám znovu a znovu vyráží dech. Na nás je potom vyznat se v tom, kdy je pro nás koupě výhodná, a kdy se prodejce jen snaží využít naší naivity a nezkušenosti. Nejen v těchto případech se proto vyplatí nechat si provést odhad tržní hodnoty nemovitosti. Pokud se tedy nechceme nechat „opít rohlíkem“, měli bychom přesně vědět, co za své peníze můžeme očekávat a z těchto očekávání neslevit.

Někteří lidí mají tendenci zaměňovat odhad nemovitosti se znaleckým posudkem. Zatímco odhad tržní ceny nám pomůže lépe se v realitním trhu zorientovat, znalecký posudek můžeme potřebovat například v případě soudních sporů, nebo když se rozhodneme naši nemovitost někomu darovat.