Kde dávali vlci dobrou noc

Kde dávali vlci dobrou noc

Říká se, že vysočina a žďárské vrchy jsou jednou z posledních oáz čisté a zachovalé přírody v srdci Česka. Pokud tedy milujete klid hlubokých lesů, uklidňuje vás vše obklopující zeleň a vaše nejoblíbenější výhledy jsou z vrcholů skal na hluboké lesy a malebné kopce, pak je to oblast přímo stvořená pro vaši příští dovolenou. V podstatě ať už si zvolíte jakoukoliv lokalitu v okolí Žďárských vrchů nebudete litovat. Příjemným místem je například i nevelká obec Lísek v okrese Žďár nad Sázavou, která je asi 11 km od města Bystřice nad Pernštejnem a podobně daleko od Nového Města na Moravě. Oblíbenou lokalitou na dovolenou je hotel Skalský dvůr ležící u pěkného rozsáhlého rybníka asi dva km od obce.

Vzhledem k malebné oblasti Vysočiny je okolí protkané cyklistickými i turistickými stezkami a kamkoliv se vydáte uvidíte něco pěkného. Před tím, než se vypravíte na daleké výpravy nezapomeňte si projít i obec samotnou. Dominantou Lísku je empírový kostel sv. Mikuláše, dále v obci najdete několik historických malebných chalup včetně rychty ze 16. století. V lesích kolem Lísku se ukrývá mnoho smírčích a památných kamenů se zajímavými názvy a příběhy za nimi ukrytými. Vlčí kámen je připomínkou místa, kde byl v roce 1830 zastřelen poslední pernštejnský vlk. Toto místo obklopuje přírodní památka s jedinečnou přírodou a onoho vlka najdete vycpaného na zámku Pernštejně, který byste rozhodně neměli vynechat.

Na další výlety poté jistě stojí za to vyrazit na kole, to to máte všude kousek. V Dalečíně můžete navštívit zámek nebo obdivovat funkcionalistickou Jaroškovu vilu. Pro výhledy na vodní hladinu, ve které si sice nevykoupete ale která vás zaujme svou krásnou si můžete objet přehradu Vír. Kde se koupat můžete je Zuberský rybník odkud to poté už máte kousek do Nového Města na Moravě, které stojí za návštěvu i v létě. Dále ať už se vydat.