Výlet z Brna na rozhlednu Vladimíra Menšíka ve Hlíně

Výlet z Brna na rozhlednu Vladimíra Menšíka ve Hlíně

Mnoho lidí, co žije ve městech se mile rádi vydávají každý víkend někam do přírody na výlety. Není potřeba ani jezdit daleko, ale zeleň a klid přírody jsou po životě v betonové džungli doslova balzámem na duši. Okolí Brna je na výlety jako dělané, stačí vyjet kousek za hranice města, abyste si užili příjemný sobotní výlet s klidem přírody i místními zajímavostmi.

Jihozápadně od Brna se nachází přírodní park Bobrava, který láká turisty i cyklisty svými loukami, lesy i mokřady, a především turistickými stezkami obklopenými zajímavostmi. Uprostřed lesního komplexu Bučina, zčásti ještě na území přírodního parku, nejdete ukrytou malebnou obec Hlína. Obec je známá a vyhledávaná především díky krásnému rozhledu do okolí, zejména na Pálavské vrchy, Bílé Karpaty a za dobré zimní viditelnosti dokonce i Alpy. Z toho důvodu tu stávala i jedna z nejstarších rozhleden na Jižní Moravě. Věž s kamennou podezdívkou a bytelnou trámovou konstrukcí tu turistický spolek postavil už v roce 1910. Původní stavba bohužel zchátrala, a tak tu obec dala vystavět novou rozhlednu Vladimíra Menšíka, pojmenovanou po významném Ivančickém rodákovi.

Když poté sejdete do obce, naproti obecnímu úřadu si můžete prohlédnout kostel svaté Kunhuty z 18. století. Obec má velmi starou historii a původní kostel, který se nedochoval tu stál už v roce 1206. Velmi oblíbenu akcí je divadlo v přírodě, kdy místní ochotnický spolek hraje představení v krásném lesním prostředí. Z Hlíny vede několik turistických stezek, můžete pokračovat do města Ivančice nebo se vydat dál do parku Bobrava kudy vede naučná stezka Bučín a najdete tam mnoho přírodních krás.