Jaké vitamíny nám chybí a jak je doplnit?

Jaké vitamíny nám chybí a jak je doplnit?

Ač to na první pohled není zřejmé, naše tělo často strádá nedostatkem potřebných látek. Většina lidí je do sebe totiž nedokáže dostat přirozenou cestou, tedy ze stravy či slunečního záření. Může za to současný způsob života, který prožíváme v kancelářích a velké množství průmyslově zpracovaných potravin. Jaké látky tedy nám tedy chybí a jak je doplnit?

Pro většinu z nás není reálné získat všechny potřebné živiny pouze z jídla, je tedy dobré ho doplnit o vitamíny a minerály ve formě kapek nebo tablet. Je ale třeba mít na paměti, že se jedná pouze o doplněk stravy, neznamená to tedy, že můžeme jíst koblihy a hamburgery a živiny potom doplnit prášky. Naše tělo potřebuje dostatečný příjem bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Doplňky stravy seženete v každé lékárně. Nechte si od lékárníků poradit s výběrem kvalitních přípravků, důležitá je především jejich dobrá vstřebatelnost.

Nedostatek vitamínů a minerálů může mít fatální následky. Často se jedná o sníženou imunitu, poruchy růstu, zraku, zvýšený tlak či potíže s plodností. Tyto látky mají zásadní vliv také na náš nervový systém, jejich nedostatek tedy narušuje kvalitu spánku, ale způsobit může také deprese, podrážděnost či úzkosti.

Jedním z minerálů, jehož nedostatkem často trpíme je hořčík. Ten pomáhá zlepšovat kvalitu spánku, zvyšuje energii, pomáhá nám zvládat stresové situace a brání vzniku křečí. Dalším nedostatkovým minerálem je zinek. Ovlivňuje především zdravý růst nehtů, vlasů, kvalitu pleti a řadu hormonálních procesů. Podílí se na zvýšení produkce testosteronu a používá se také pro léčbu neplodnosti.

Samotné vitamíny dělíme na dvě skupiny, a to na rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K a rozpustné ve vodě, mezi ty patří vitamíny B a C. Vitamín A je důležitý pro zdravý vzhled pokožky a očí a pro činnost pohlavních žláz. Vitamín D pochází především z UV záření, v potravinách je vzácný. Jeho nedostatek se projevuje svalovou slabostí, ztuhlostí a zvýšenou citlivostí k infekcím. Vitamín K je velmi důležitý pro správnou srážlivost krve. Pro základní fungování našeho imunitního systému je klíčový vitamín C.