Účetní i daňové poradenství na jednom místě

Účetní i daňové poradenství na jednom místě

Když přijde řeč na daně a účetnictví mnoha podnikatelům se dělají osypky a celí se orosí. Ne každý je na tyto věci odborník, ovšem pokuty za špatné vyplnění náležitých dokumentů jsou vysoké. Nejlepší pro své nervy a klid je tedy najmout si odborníka, který se ve světě složitých daňových a účetních systémů pohybuje jako ryba ve vodě. Ovšem koho zvolit? Účetního nebo daňového poradce? Tyto pojmy se často zaměňují, ale obě tyto profese mají jiné pravomoci ale taky pojištění.

Rozdíly mezi těmito povoláními vyplývají už ze samotného názvu. Účetní zajišťuje vedení účetnictví, a to jak jednoduchého i podvojného, případně se postará o daňovou evidenci nebo mzdovou agendu. Účetnictví je regulováno speciálním zákonem, vyhláškami a státem vydávanými účetními standarty a atak je účetní tou nejvhodnější osobou na účetní poradenství. Jeho pojištění také zahrnuje pouze účetní případy. Daňové přiznání by ani neměl být oprávněn zpracovat, pokud nemá živnostenský list i v oboru daňový poradce. Na vyplnění daňového přiznání a daňového poradenství je tak vhodné zvolit specialistu přímo pro tyto oblasti. Každý rok v oblasti daní přibývají nové podmínky, pro běžného poplatníka je téměř nemožné je všechny zaregistrovat a dodržet a taktéž je to problém i pro někoho, kdo se v oboru nepohybuje každý den. A zatímco účetní může znát nějaké “triky” jak optimalizovat účetnictví, daňový poradce zase hned vidí, kde by se dalo něco udělat s daněmi.

Z toho jasně vyplývá, že nejlepší je spolupracovat s oběma odborníky. Ideální je spolupracovat s firmou, která má více zaměstnanců a nabízí jak účetní, tak i daňové poradenství. To je příklad firmy Ivany Vitnerové z Prahy. Za více než 25 let své působnosti má bohaté zkušenosti se zpravováním veškerých daní, mezd, účetnictví i daňové evidence. Se zákazníky spolupracuje dlouhodobě a ke každému přistupuje individuálně, aby mu zajistila co nejlepší služby.