Mzdová a personální agenda je základem fungování firmy

Mzdová a personální agenda je základem fungování firmy

Ať vedete úspěšnou firmu nebo teprve začínáte podnikat, po nějaké době nejspíš přijdete na to, že na účetnictví nevystačíte sami a je tedy třeba najít si kvalitní účetní. Ta musí kromě matematických schopností disponovat rozsáhlou znalostí platné legislativy a účetních softwarů. V případě menších firem a živnostníků se vyplatí spolupracovat spíše s externí účetní, která je v tomto případě efektivnější a vyjde levněji než stálý zaměstnanec. Nemusíte mít strach, externí firmy se můžou chlubit špičkovou kvalitou služeb, vám odpadají starosti se školením či pořizováním softwarů a externí firmy jsou navíc zpravidla pojištěny, takže jste chráněni před vznikem jakýchkoli škod.

Pro každou firmu je klíčová především kvalitně vedená mzdová agenda. O co se jedná? Pro zaměstnavatele znamená mzdová agenda především zpracování mezd. To kromě výpočtu mzdy znamená také povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění či výpočet srážek a daní. Výsledkem jsou podklady pro výplaty zaměstnanců, přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny, údaje pro finanční úřad a výše pojistného pro zákonné pojištění zaměstnavatele. S mzdovou agendou úzce souvisí také agenda personální, která se taktéž týká zaměstnanců. V jejím rámci je třeba vypracovat pracovní smlouvy (včetně DPP a DPČ), přihlášky a odhlášky zaměstnanců na správu sociálního zabezpečení i další dokumenty mířící k zaměstnancům a státní správě. Povinnost vést tyto agendy vzniká již s nástupem prvního zaměstnance.

Komplexní služby v oblasti účetnictví a daňové evidence nabízí svým klientům Ing. Jiřina Ekertová, sídlící v obci Velenice v okrese Nymburk. V případě potřeby vás zastoupí na úřadech, účetnictví Velenice nabízí také vedení účetnictví pro neziskové organisace a obce. Paní inženýrka má bohaté zkušenosti a zajistí kvalitní zpracování účetních dokladů a vedení všech zákonem stanovených knih a evidencí.