Zemědělci stárnou. Mladým lidem se na pole nechce

Zemědělci stárnou. Mladým lidem se na pole nechce

Často si ani neuvědomujeme, jak důležité místo má v našich životech zemědělství. Kvůli neustále se zvyšující urbanizaci zná spousta z nás zemědělce maximálně z televize nebo ze školních učebnic. Spousta lidí si tak pod pojmem „zemědělec“ představí staříka silné postavy, jak se v ošuntělých teplákách prohání na traktoru po poli.

Práce zemědělců je přitom obrovsky důležitá. Nebýt lidí, kteří se o naši půdu pravidelně starají a dávají jí to, co potřebuje, vypadala by naše příroda už docela jinak. Nemluvě o tom, že by bez funkčního zemědělství všechny regály v supermarketech zely prázdnotou. Hlavním úkolem zemědělců je tak nejen zajištění potravin pro lidi a zvířata, ale také péče o krajinu, půdu, vodu či ovzduší a udržování venkova životaschopným. Za pohádkově krásnou krajinou, kterou míjíme za skly svých aut, když přijedeme na kraj města a projíždíme mezi jednotlivými vesnicemi, vděčíme totiž právě zemědělcům.

Problémem zemědělství dnešní doby je však stárnutí farmářů. Zatímco ještě před několika desítkami let byla práce v zemědělství kvalitním a ceněným zaměstnáním, dnes máme tendenci se na ni dívat spíše s opovržením. Na vině je jistě také stěhování mladých lidí do měst, což se odráží také na místě výkonu práce, kterou poptávají. Úbytek lidí pracující v agrárním sektoru ukazuje také statistika vedená mezi lety 2000 a 2016, kdy se počet zemědělců v České republice snížil o čtyřicet tisíc.

Zatímco dříve byli lidé zvyklí na manuální práci a živili se takzvaně „rukama“ dnes hledá většina z nás spíše intelektuální zaměstnání. Za nedostatek mladých lidí v zemědělství tak mohou například také těžké pracovní podmínky či dlouhá pracovní doba. Ani příjem zemědělce dnes není pro mladé lidi příliš atraktivní. Nedostatek mladé krve v zemědělství však může do budoucna představovat problém například pro konkurence schopnost Evropské unie, nebo pro samotnou produkci potravin v České republice v budoucnu. Zemědělství už přitom dávno není to, co bývalo. Ani tady se čas nezastavil, a tak se zemědělství stává moderním sektorem s vyspělou zemědělskou technikou a technologiemi, který má mladým perspektivním lidem, co nabídnout.