Letem paletovým světem

Letem paletovým světem

V dnešní uspěchané době věnujeme jen málokdy pozornost obyčejným věcem, které dotvářejí náš každodenní život. Přitom se ale za každým předmětem skrývá práce mnoha lidí, možná i cesta přes oceán a doteky zvědavých zákazníků.

Napadlo vás někdy zabývat se třeba paletami? Kus dřeva, na kterém se dováží zboží, myslíme si. Někteří se jimi ale zabývají celý život, všímají si kvality materiálu, jejich velikosti a provedení. A když se na palety podíváme blíže, zjistíme, že je to skutečná věda.


Málokdo si všímá například toho, že každá oblast světa považuje za standardní paletu něco jiného. Spojené království využívá britské standardní palety, v USA se můžeme setkat s neobvyklým čtvercovým tvarem, globální standard se zase vyrábí v šesti různých velikostech pro různé kontinenty. V Česku je nejrozšířenější takzvaná europaleta s rozměry 1200×800×144 mm (délka × šířka × výška). Rozměry europalet jsou odvozeny od rozměrů železničních vagónů. Europalety se vyrábějí buď jednorázové nebo vratné. Méně kvalitní jednorázové zůstávají po dodání u příjemce, který je i zlikviduje, vratné palety jsou konstruovány pro opakované použití.

Pod pojmem paleta si většinou vybavíme tu dřevěnou, u ní to však nekončí. V potravinářství se často, kvůli její lehké omyvatelnosti používá paleta plastová. Kovové palety se touto vlastností chlubí také, mají ale zpravidla velmi vysokou hmotnost. Nejnižší hmotnost a náklady přináší palety kartonové, u nich je však třeba počítat také s poměrně nízkou nosností.

Jestliže vás neokouzlila exkurze světem palet, jistě vás nadchne alespoň široká škála jejich využití. V posledních letech je hitem paletový nábytek, ať už ten venkovní či do interiéru. Jedná se o ekologickou variantu, kterou si navíc můžete vyrobit sami. Pokud však nejste domácím kutilem, palety se dají využít i jako záhonky pro vaše bylinky nebo jako oblíbená vertikální zahrada.