Nezapomeňte motorku před vyjížďkou po delší době zkontrolovat

Nezapomeňte motorku před vyjížďkou po delší době zkontrolovat

Motorka zpravidla není jen dopravní prostředek, ale především koníček. Jezdec se o svou motorku musí starat daleko pečlivěji než o auto, pokud chce, aby mu dlouho a bez problému sloužila. Pokud jste v tomto oboru noví, tak se hodí vědět, jak o motorku pravidelně pečovat nebo co je na ní dobré před jízdou zkontrolovat. Co se týká pravidelné péče, je dobré myslet na čištění motorky. Nečistoty z cest, které se na ní usazují ji mohou později poškodit. Na čištění postačí obyčejné neagresivní čistící prostředky. Na co je však důležité myslet je, že motorku čistíme až když je studená, po jízdě ji necháme vychladnout. Čas od času nezapomeňte také na čištění pneumatik a drážek kol. Mimo to si nezapomeňte vyčistit zrcátka a poznávací značku, abyste neměli problémy se zákonem, ale také měli jistotu, že vidíte i za sebe.

Pokud na motorce delší dobu nejedete nebo se chystáte na delší cestu, je také před jízdou vhodná kontrola. Některých závad si můžete všimnout pouze pohledem, a to například úniku provozních kapalin. Únik kapaliny může představovat závažné riziko, a proto je nejlepší takovém případě motorku raději svěřit do péče specializovaného servisu motocyklů. Na první pohled také poznáte prázdnou pneumatiku. U pneumatik mimo to nezapomeňte také zkontrolovat, zda mají potřebnou hloubku vzorku a změřit v nich tlak.

Provozní kapaliny vás nezajímají jen z hlediska, zda neunikají, ale měli byste také zkontrolovat jejich stav. Palivo, olej do motoru a převodovky, chladící a brzdovou kapalinu. Jako další přiházejí na řadu brzdy, které jsou pro vás životně důležité. Kromě brzdové kapaliny se zaměřte i na tloušťku brzdových destiček, obložení a stav lankovodů. Po zapnutí zapalování zkontrolujte také ovládání a funkce motorky, světla a baterku. Pokud by se vám při kontrole cokoliv nezdálo, myslete především na svoji bezpečnost a zavezte motorku do servisu.