Před létem nezapomeňte vyčistit klimatizaci v autě

Před létem nezapomeňte vyčistit klimatizaci v autě

Léto se nezadržitelně blíží a už teď teploty na teploměru začínají podezřele stoupat. Nebude tomu dlouho, než se bez klimatizace takřka nebude dát vydržet. Právě proto je teď ten nejvyšší čas si dát klimatizaci v autě do pořádku, vyčistit ji, seřídit a postarat se, že vás v letních pařácích nezklame. Pokud ji necháte nevyčištěnou může napáchat více škody než užitku. Ve složité spleti chladičů, výparníků, hadiček a výdechů, které obsahuje vzduchotechnika auta se snadno usazuje prach z okolního prostředí. Když v zimě navlhne vytvoří ideální prostředí pro plísně, baterie a jiné mikroby. Dýchat vzduch v autě, který od filtru není vyčištěný ale naopak, může vést k bolestem hlavy, únavě i rýmě. Proto je ideální klimatizaci ve voze čistit pravidelně, doporučuje se každý rok před sezonou, a ne teprve až tehdy, když začne nepříjemně zapáchat.

Základní čištění klimatizace můžete provést i sami doma. V obchodech s autodoplňky si stačí koupit speciální čisticí sprej, který uď přímo vstřikujete do vzduchového sání vašeho vozu nebo ho umístíte volně v autě. Také s trochou šikovnosti zvládnete vyměnit zanesený kabinový filtr a vyčistit zanesené výparníky klimatizace. Čištění doma však není nikdy tak precizní, jako vám poskytnou v autoservisu, proto alespoň jednou za dva roky byste ho měli se svým vozem navštívit i za tímto účelem.

Ve specializovaném autoservisu vím vymění kabinový filtr, zkontrolují těsnost ventilačního systému, doplní chladící médium a olej v kompresoru, zkontrolují a utěsní netěsnosti a stoprocentně vydesinfikují. Správnou údržbou klimatizace nejen že se bráníte před nemocemi, zajišťujete si její bezvadnou funkčnost, ale staráte se tak i o její delší životnost. Kromě servisu je také dobré vědět, jak se o klimatizaci starat. Vhodné je ji pravidelně zapínat i v zimě, cca každých 14 dní, aby se roztočením kompresoru zajistilo promazání všech těsnících prvků. V létě je zase dobré ji vypnout zhruba 10 minut před cílem cesty, aby se výparník stihl vysušit a minimalizovat tvorbu bakterií.