Jaké jsou výhody podlahového topení?

Jaké jsou výhody podlahového topení?

Ne v každé zemi je zvykem, chodit doma bez bot. V České republice je však vyzouvání na prahu bytu či domu nepsaným pravidlem. Stejně tak, jako jsme ale zvyklí si před vstupem do interiéru odložit svou venkovní obuv, automaticky saháme po papučích, které mají být jakousi jejich pohodlnou a čistou náhradou.

Přestože domácí obuv nemusí splňovat vysoké estetické standardy, většina z nás by se bez ní doma neobešla. Už od malička nám bylo vtloukáno do hlavy, že pokud nebudeme nosit přezůvky, nachladneme. Ani teplý svetr nám totiž nepomůže, pokud je nám zima od noh. Od té doby, co však vzniklo podlahové topení, dostala domácí pohoda úplně jiný rozměr. Nejen že papuče už kvůli ochraně před chladem nosit nemusíme, ale chůzi na vyhřáté podlaze si doslova užíváme.

Neexistuje snad lepší pocit, než když se naše nohy po ránu dotknou příjemně teplé podlahy. Vstávání je tak hned o něco jednodušší. Podobně blažený pocit nám může přinést příjemné teplo sálající z podlahy v koupelně. Topné rohože, které se používají na vytápění dlažeb v koupelnách, však mají také praktické výhody. Ušetří nám místo, které bychom jinak museli obětovat pro radiátor, a navíc udržují koupelnu v suchu. Voda, která na dlažbu při sprchování nastříká, po koupání sama vyschne.

Podlahové topení je oblíbené také u rodin s malými dětmi. Kvůli tomu, aby rodiče udrželi děti v teple a pohodlí, již v bytě nemusí pokládat na údržbu náročné koberce, ale mohou děti s klidným svědomím nechat hrát si na plovoucí podlaze.

Podlahové topení lze položit prakticky pod jakoukoliv podlahovou krytinu ať už se jedná o vinyl, laminát, keramickou dlažbu nebo třeba dřevo. Pokud nechceme podlahové topení použít jako hlavní zdroj tepla celého domu či bytu, můžeme jej využít třeba jen v choulostivých prostorách jako je právě koupelna, předsíň či oblast kolem kuchyňské linky. Podlahové topení je však také velice praktickým řešením komplexního vytápění. Na rozdíl od vytápění kamny či radiátory, kdy rozdíl teploty vzduchu mezi podlahou a stropem činí až 8 stupňů Celsia, sálá podlahové topení rovnoměrně do všech míst a pomalým prouděním vytváří v interiéru jedinečné klima.