Jak na zemní práce svépomocí?

Jak na zemní práce svépomocí?

Žádná stavba se neobejde bez přípravných zemních prací. Ty probíhají v několika fázích a počítáme mezi ně prakticky všechno, co nějak souvisí s přípravou půdy na stavbu. Zatímco někteří si nechávají postavit domy takzvaně na klíč a veškeré starosti od vykopání základů až po závěrečné úpravy domu nechávají na odbornících, jiní si chtějí dům postavit převážně svépomoci. Ani tak se však neobejdeme bez pomoci odborníků a těžkých strojů. Kde ale začít, a jak vlastně připravit základy stavby?

Než k nám přijedou bagry a pozemek, jak ho známe, se obrátí naruby, je třeba jej dobře připravit. Jedním z důležitých rozhodnutí by mělo být například to, kam uložíme ornici. Zeminu budeme potřebovat především k závěrečným úpravám okolí domu. Ornice bude hodně, a je proto důležité předem pečlivě vybrat místo na pozemku, kam ji uložíme. Důležité je především zajistit, aby na stavbě nepřekážela nejen při manuální práci, ale také mechanizované technice, kterou budeme po dobu stavby na pozemku využívat. Pozor bychom si měli dát také na to, abychom zeminu neumístili na místo, kudy budeme chtít později vést výkop pro uložení podzemních systémů. Zbytečně bychom si potom museli platit firmu, aby nám ornici přesunula.

Před začátkem zemních prací bychom měli pozemek důkladně připravit. V místě stavby bychom proto měli odstranit veškeré křoví i s kořeny a posekat trávu na nejnižší možnou úroveň, co nám sekačka či křovinořez nabízí. Posekanou trávu je poté odstranit zbylé nečistoty a pozemek upravit hráběmi.

Poté je načase pozvat si geodetickou firmu, která nám pomůže stavbu přesně zaměřit. Pro firmu bychom si měli připravit patřičnou projektovou dokumentaci, ze které bude při zaměřování vycházet. Zaměřená stavba se následně zaznačí zatlučením dřevěných kolíků do terénu. Pomocí provázku, který natáhneme kolem kolíků po obvodu vyznačené stavby získáme obvod základů stavby, který můžeme vyznačit pomocí vápna.

Poté přichází na řadu konečně bagrování základů. Je důležité, aby byla šíře výkopů s dostatečnými přesahy na každé straně minimálně 50 milimetrů. Důležité je také zvolit si strategické místo pro ukládání vykopané zeminy. V průběhu bagrování dochází ke zpětnému padání zeminy zpět do výkopů a na horní okraje základů. V těchto případech bude našim úkolem vracet lopatou nebo hráběmi zeminu zpět do výkopu, aby ji bagrista mohl lžící znovu nabrat a z výkopů odstranit. Po vyčištění základových pásů jsou základové pásy připraveny na vysypání kamenivem.