Řezání betonu má svoje pravidla

Řezání betonu má svoje pravidla

Nejhezčí parcely jsou dost často zastavěné, nacházejí se na nich opuštěné a zničené domy, které snad ani nestojí za opravu. Oprava a rekonstrukce by totiž stála mnohem více než stavba zcela nového rodinného domu. Majitel takové nemovitosti hledá firmu, která by mu umožnila starou a nefunkční budovu odstranit. Výkopové, demoliční a zemní práce dělá například Ladislav Chrástek ze Šardic. Věnuje se i řezání asfaltu, betonu, bytových panelů, jádrovému vrtání a likvidaci odpadů.

Jádrové vrtání v poslední době zažívá dynamický vzestup. Díky němu se dá ušetřit spousta času, energie a stresu a majitel domu předejde problémům, které ho čekají, když zvolí tradiční cestu silou skrz zdivo nebo beton. Jádrové vrtání se provádí mokrou i suchou cestou po celé České republice. Zkušení profesionálové dokáží vrtat od průměru 26 milimetrů až do 400 milimetrů, a to do cihly, kamene, železobetonu nebo tvrzených betonových konstrukcí. Lze navrtat jeden nebo i desítky otvorů.

Řezání živice je důležité při napojování nové na starou. V místě řezu vznikne hrana, na kterou se napojí nový asfalt a po řádném válení vznikne kvalitní spoj, který už je třeba ošetřit jen shora, aby do spoje nezatékala voda. Na řezání se používají různé druhy kotoučů o různém průměru. Záleží na tom, jak silnou vrstvu živice musíme odříznout. Na dálnicích se řeže asi dvacet centimetrů, v obcích pět centimetrů.

Řezání panelů se provádí ve starších panelových domech, zejména při rekonstrukci, kdy si noví majitelé bytu chtějí svoje bydlení upravit po svém. Vyřezat lze staré kovové zárubně, prostupy i drážky pro uložení rozvodů. Příčky se vyřezávají po posouzení statikem.

Rekonstrukce souvisejí i s likvidací odpadů. Při stavbě s nahromadí velké množství suti, odpadového dřeva, kovových zpět a izolačního materiálu. To všechno je potřeba ekologicky zlikvidovat.