Očkování dospělých – ano či ne?

Očkování dospělých – ano či ne?

Zatímco očkování dětí je v posledních letech poměrně hojně probíraným tématem, o očkování dospělých jedinců se ve společnosti téměř nemluví. Spousta lidí vnímá očkování jako naprosto nedůležitý úkon, který ve většině případů jen zatíží jejich peněženku. Pravdou ale je, že očkování rozhodně nepotřebují jen děti a novorozenci.

Někteří lidé se domnívají, že v momentě, kdy se stanou dospělými, jsou prakticky „nezlomní“. Chřipku pravidelně přechází, nachlazení léčí termoskou čaje v práci a virózu si odbydou dvoudenním pobytem v posteli. Pravdou ale je, že s přibývajícím věkem imunita klesá. Mezi dvacátým a třicátým rokem života je naše obranyschopnost na nejvyšším bodě. S většinou nemocí se tělo dokáže vypořádat během pár dní a při správné životosprávě a pravidelném doplňování vitamínů, můžeme nabýt pocitu, že se nám nemoci vyhýbají obloukem. Tento stav však není bohužel dlouhodobě udržitelný a s přibývajícím věkem přibývá také ohrožení našeho organismu. Místo toho, abychom se ale rozhodli pro prevenci ve formě pravidelných lékařských prohlídek a očkování, návštěvy lékaře omezíme na minimum a do ordinace zavítáme teprve tehdy, máme-li závažný zdravotní problém.

Nejen hrdinství a podceňování možných zdravotních problému mohou být důvodem, proč se spousta dospělých lidí očkování vyhýbá. Na vině mohou být také nízké příspěvky pojišťoven, které podporují vakcinaci jen minimální úhradou. Nejnižší imunitu mají potom lidé nad 60 let, jejichž obranyschopnost se dá srovnat s obranyschopností kojenců. V tomto věku by tak očkování mělo být nezbytnou součástí péče o zdraví.

Profesionální zdravotní poradenství a individuální přístup ke každému pacientovi nabízí ordinace praktického lékaře pro dospělé – LÉKAŘKY s.r.o. sídlící ve Dvoře Králové. Ordinace poskytuje komplexní zdravotní péči pro pacienty starší devatenácti let. Samozřejmostí je také provedení preventivních prohlídek, které rozhodně nejsou výsadou jen dětských pacientů. Na pravidelnou lékařskou prohlídku hrazenou pojišťovnou máme nárok každé dva roky. Na prohlídce nám lékař provede základní vyšetření, zkontroluje náš zdravotní stav a případný vývoj vrozených chorob či jiných onemocnění. Nakonec nám může také doporučit očkování, a to s ohledem na náš věk a zdravotní stav. Mezi 35 a 45 lety se například doporučuje očkování proti spalničkám. Jednou z praktických lékařek v ordinaci ve Dvoře Králové je MUDr. Jindřiška Roškotová.