Sušené ovoce dobře chutná a je zdravé

Sušené ovoce dobře chutná a je zdravé

Maminky často řeší, co dávat dětem na snídaně a svačiny, aby to bylo dobré a zároveň zdravé. Se skvělou nabídkou přichází firma RACIONAL CZ, která nabízí široký sortiment sušeného ovoce, ořechy, cereálie, celozrnné chlebíčky a další slané i sladké pochoutky.

Sušené ovoce se zpracovává přírodní cestou nebo za použití sušičky ovoce. Mezi nejoblíbenější druhy patří rozinky, křížaly, švestky a banány, usušit se ale dají také meruňky, fíky, papája, ananas a jahody. Sušením se prodlužuje trvanlivost ovoce, v době mimo sezónu může sušené ovoce sloužit jako alternativa k čerstvému. Sušené ovoce se také přidává do směsí na moučníky a k obilninovým směsím na snídani. Sušené ovoce je bohaté na vitamíny a minerály, a protože při procesu sušení se ztrácí až o 7/8 obsažené vody, má výraznější chuť než čerstvé. Komerčně připravované sušené ovoce může obsahovat přidaný oxid siřičitý, dá se ale sehnat i bez síry. Ta se přidává pro zvýraznění barvy výrobku. Organické sušené ovoce je tmavší a jeho chuť je více podobná čerstvému ovoci. Barvu lze u některých druhů ovoce zachovat když čerstvě nakrájené ovoce několik minut před sušením potřeme přípravkem s vysokým obsahem vitamínu C.

Zdravá strava vychází z potřeb našeho organismu, sušené ovoce i ořechy do ní bezesporu patří. Sušené ovoce je výživná sladkost, která rychle obnovuje spotřebovanou energii. Fíky lze zvláště doporučit, protože obsahují hodně železa. Ořechy jsou také zásobárnami energie, růstových látek a minerálů jako je draslík, vápník a fosfor. Významný je také obsah olejů ve skořápkovém ovoci, do kterého můžeme zahrnout vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany, pekanové a para ořechy, pistácie, piniové oříšky a kešu. Mezi cereálie jsou řazeny veškeré obiloviny, například ječmen, žito, pšenice, kukuřice a oves. Celozrnné cereálie mají příznivý vliv na organismus z hlediska prevence nejrůznějších onemocnění.